Нагледно: 12 държави в Европейския съюз (ЕС) с одобрени планове за възстановяване, но България не е сред тях.

Снимка на картата на Европа, върху която се вижда банкнота евро и евро центове - 20, 50, 1 и 2 евро монета. Пише с метални букви криза на английски език.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: ЕС одобри програмите на Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Италия, Испания, Латвия, Люксембург, Португалия, Словакия и Франция.


В края на юни Ви разказахме за Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост. Тогава стана ясно, че София ще получи 200 млн. лв. по-малко по плана за възстановяване, отколкото беше предвидено първоначално. Това породи индиректен спор между кмета на столицата, Йорданка Фандъкова, и служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства, Атанас Пеканов.


От материал на “Дневник” става ясно, че се очаква на 26 юли да бъдат одобрени плановете на Кипър, Литва, Словения и Хърватия.


До този момент само две държави не са изпратили своите планове - България и Нидерландия.


В “Седмицата” по радио “Дарик”, Пеканов съобщи, че през тази седмица (19 - 25 юли) ще бъдат публикувани предложенията за какво да се използват средствата за възстановяване.


Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК), Валдис Домбровскис, е обявил, че и с двете държави се водят обсъждания по темата. ЕК има два месеца, за да оцени плана, след като той е депозиран. След това Съветът на ЕС има месец, за да го одобри. Когато всичко бъде подписано, първите плащания могат да започнат в рамките на два месеца.