Нагледно: Американската “Линден Енерджи” оповести, че придобива 50% от “Овергаз” АД.

Снимка на тръба за газопровод, която е снимана на поле. Вижда се тръбата в центъра, златисто небе на заден фон и зеленина около тръбата.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: На 8 юли американската компания за енергийно развитие обяви, че е сключила договор, с който придобива 50% от българската компания “Овергаз”. Това стана ясно по време на среща от форума “Три морета”, за който Ви разказахме миналата седмица.


“Овергаз” е първата независима и най-голямата частна газова компания в България. Един от създателите на компанията е Сашо Дончев, който има участие и във фирмата “Сега” АД, която издава вестник “Сега”. 


Припомняме, че по-рано тази година “Овергаз” прекрати взаимоотношенията си с руската компания “Газпром”, която притежаваше 50% от българската газова компания.


Новото споразумение идва след като по-рано през годината стана ясно, че “Линден” резервира 10% от капацитета на газовия интерконектор Гърция-България. Новият договор с “Овергаз” засилва позициите на американската компанията в региона. 


“Свободна Европа” съобщава, че резервираното от “Линден” е за период от 20 години. От същия материал става ясно, че президентът на американската компания, Стивън Пейн, е казал, че желанието им е да помогнат на “Овергаз” да разшири мрежата си и клиентската си база, като допълнителен фокус са и западните райони на Балканския полуостров.


“Албания, Косово, например, нямат никаква газова мрежа”, е казал Пейн.


Светослав Иванов, изпълнителен директор на българската компания, е обявил, че пред “Овергаз” стоят проекти като терминал за втечнен газ в Албания и развитие на допълнителна газова инфраструктура в региона.


Сайтовете на двете компании можете да видите тук:


“Линден Енерджи” - https://linden.energy 

“Овергаз” АД - https://www.overgas.bg