Нагледно: Асоциация “Българска книга” с акция “Книгодаряване”.

Илюстрация за събитието - светлозелено небе, бели облаци, надпис за акция книгодаряване и 14 февруари - международен ден на даряването на книги, жълт балон с горещ въздух вдясно, отдолу човек с разноцветни дрехи държи книга и се е облегнал на по-големи книги.
Илюстрация за кампанията. Източник: Асоциация "Българска книга".

Защо това е важно: Асоциация “Българска книга” обявява акция за даряване на книги по повод Международния ден на книгодаряването, който светът отбелязва на 14 февруари. Кампанията ще продължи до края на месец февруари. Асоциацията призовава фирми и частни лица да подарят книга на институциите, които се грижат за опазването и развитието на духовното израстване и образованието, както и на институциите, които съхраняват книгите като ценност и източник на знания - училища, библиотеки и читалища. Могат да бъдат дарени книги за читатели от всички възрасти. Условието е те да са в добър търговски вид и да са издадени не по-рано от 2016 г.

Пунктовете в София, в които можете да дарите книга в подкрепа на инициативата, са три:

14 февруари - Международен ден на даряването на книги

Празникът се чества за първи път през 2012 г. Идеята се появява по инициатива на шестгодишно дете от щата Минесота в САЩ, за да помогне на други деца от по-бедни семейства да имат достъп до и да четат интересни книги. Вижте цялата история в сайта на “Книговище”.

Вижте кампанията на Асоциация “Българска книга” от края на 2021 г., която призова учениците да се превърнат в съвременни будители.