Нагледно: Асоциацията на българските работодатели изпрати писмо до Стефан Янев.

бял фон и логото на АОБР - очертания на границите на България в синьо, в североизточния район - Добруджа - е българското знаме, в средата са логата на организации в асоциацията.
Логото на АОБР. Източник: сайтът на Асоциацията.

Защо това е важно: Миналата седмица, на 4 август, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) публикува писмото, което е изпратено до служебния министър-председател - Стефан Янев. Повод за писмото е поскъпването на електроенергията в страната. От Асоциацията призовават за спешни действия и обявяват “категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България”. 

В текста се посочва, че ситуацията в страната се развива негативно и това влошава конкурентоспособността на родните фирми. АОБР споделя, че средната прогнозирана базова цена на активна електроенергия по данни на “Българска независима енергийна борса” за 4 август 2021 г. е 169,10 евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 евро/МВтч).

Асоциацията казва, че цените на електроенергията в страната за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция - Германия, Италия, Франция, Австрия - с над 50%.

Те посочват някои основни проблеми:

  • ТЕЦ “Марица Изток 2” работи при капацитет под 25% без да има технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване;
  • износът на електроенергия към Гърция през Република Северна Македония продължава в пълен капацитет;
  • няма достатъчно добра интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

Както и решения:

  • пълноценна натовареност на “Марица Изток 2”;
  • временно ограничаване на износа на електроенергия (тук се посочва подобно действие от страна на Гърция по отношение на обменния си капацитет с Италия);
  • подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители.

АОБР заявява, че границата на търпимост е премината и “след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август 2021 г.”

Асоциацията иска от Янев, в ролята си на принципал, да изиска незабавни оставки и да осигури ресурси, включително кадрови, с които да се решат възникналите проблеми за българския бизнес.

Писмото е подписано от Васил Велев, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България, и Радосвет Радев, председател на УС на Българската стопанска камара. Три дни след изпращането на писмото, Радосвет Радев почина внезапно. Пълния текст на писмото вижте тук.