Нагледно: Белгийската група “Spadel”, собственик на “Девин” ЕАД, стартира фонд за рисков капитал с бюджет 10 млн. евро. Това стана ясно от съобщение на официалната страница на компанията.

Илюстративна снимка на сайта на Девин - бутилка минерална вода в левия ъгъл, две ръце, които а се хванали една в друга за китките, на заден фон се виждат минерали и малки частици в тъмносини цветове, а горе пише натуралните минерали укрепват костите и ставите.
Снимката е илюстративна. Източник: снимка на сайта на "Девин".

Защо това е важно: Целта на фонда е да позволи на белгийската група да придобие малки части от стартъп компании в сектора с напитки, за да им помогне да се развият. Помощта ще е както финансова, така и стратегическа. Първоначалният бюджет на фонда, който от компанията са кръстили “The Source” (“Източникът”), ще е 10 млн. евро. От “Spadel” искат да инвестират в различни компании, които развиват дейност, свързана с напитки, природосъобразно пакетиране, дигитални решения за бранша, рециклиране, хидратация и всичко друго, което може да подобри крайния продукт за клиента. Първият стартъп, който се възползва от фонда е белгийската компания “Contaynor”. Дейността ѝ е свързана с природосъобразни доставки на напитки по домовете, като за целта използва 100% електрически автомобили.


“Със сигурност ще има още такива инвестиции, които ще бъдат финализирани през идващите месеци”, потвърждава Франк Лекомте, директор иновации и растеж в “Spadel”. Със създаването на “The Source”, “Spadel” иска да изгради бизнес връзки с компании, които имат потенциала да окажат влияние върху сегашния икономически модел.


“COVID-19 кризата ни показа, че нуждите на потребителите могат да се променят изключително бързо. Затова е от първостепенно значение да можем да се адаптираме бързо. Именно заради това винаги търсим иновативни инициативи”, добавя Лекомте.


За финансиране могат да кандидатстват и стартъп компании от България.


“В България има млади хора със смели идеи, бизнес познания и визионерство. Иновациите са в основата на бизнес стратегията на всички дружества от групата “Spadel”, включително и на “Девин”, чието пазарно лидерство е резултат именно от предприемчивост. Окуражавам всички, които имат подходящи идеи, да се свържат с нас и да ни ги представят, а най-добрите ще могат да получат нашето ноу-хау и подкрепа“, казва изпълнителният директор на “Девин”, Борислава Налбантова.