Нагледно: Без пластмасови изделия за еднократната употреба от 3 юли. Забраната важи за територията на целия Европейски съюз (ЕС).

Илюстрация - пластмасови капачки и на преден план пише количеството пластмаса, произведено в света - 368 милиона тона, и количеството в Еропа - 58 млн. тона. Виждат се две кутии с илюстрация на планетата и карта на Европа, в които са написани данните.
Пластмасата, която се произвежда на годишна база, в световен мащаб и в Европа. Източник: ourworldindata.com.

Защо това е важно: Директивата на ЕС се бори с 10-те най-често срещани пластмасови продукти за еднократна употреба, които могат да бъдат намерени по плажовете в Европа, и цели да предложи природосъобразни алтернативи.


Продуктите, които директивата адресира, са:

  • клечки за уши
  • прибори, чинии, сламки и бъркалки
  • дръжки за балони
  • съдове за храна и напитки
  • чаши
  • цигарени филтри
  • найлонови торбички
  • пакети и опаковки
  • мокри кърпички и санитарни продукти

Тук можете да намерите пълния текст на директивата (на английски език).


От “DW” съобщават, че оксо-разградимите торбички, които се маркетират като биоразградими, не са. Според ЕС те се разграждат до микропластмаса, която остава дълго в природата.


Всяка държава членка транспонира директивата на национално равнище. Някои държави са добавили още продукти.


Пластмасовите бутилки (PET - полиетилентерефталат), в които се продават напитки, не са забранени. Около 1,3 млрд. такива бутилки се продават всекидневно по света. Те са едни от пластмасовите изделия, които могат да се рециклират, и от рециклирания материал да се произведат други продукти. Проблемът тук е, че само около 65% от бутилките в Европа се събират за рециклиране, а останалите се разграждат в природата в продължение на стотици години. Допълнителна информация по темата може да намерите в материала на “DW” (на английски език).


Ресторантите и заведенията ще могат да използват включените продукти в директивата, докато изчерпат количествата, които са били закупени преди директивата да влезе в сила.

Бял фон - жена, която представлява български гражданин, и мъж, който представлява европейски гражданин, а под тях пише колко боклук изхвърля средно на годишна база и колко боклук се рециклира на човек на годишна база - 407 и 42 кг за България и 487 и 120 кг за Европа.
Сравнение между гражданин в България и в ЕС: количеството боклук, което се изхвърля, за една година и количеството боклук, което се рециклира, за една година. Източник на информацията: "Капитал".


“Капитал” писаха по темата през април тази година. Вижте подробния материал тук.


В статията напомнят и за огромния остров от отпадъци, който се носеше по река Искър през януари тази година. Припомнете си за случката от този материал на “Mediapool”. “Грийнпийс България” също писаха по темата и публикуваха снимки, които можете да разгледате на сайта им.


Ако сте любопитни по темата “хартия или пластмаса”, можете да се запознаете с някои факти в тази статия на “DW”.