Нагледно: Бизнес акселераторът на Vitosha Venture Partners стартира второто си издание.

илюстрация - бял фон, зелено човече катери стълби и всяко стъпало е стъпка в акселератора. Логото на Витоша фонд е в средата горе.
Илюстрация: "София Нагледно". Източник: Vitosha VP.

Защо това е важно: Vitosha Venture Partners е български фонд за рисков капитал. Vitosha ACCELERATE, както се казва програмата, е бизнес акселератор (ускорител), който се състои от четири цикъла - всеки по три месеца. 


Акселераторът предлага над 50 ментори от световно утвърдени компании, индивидуална програма, седмични срещи - на живо и онлайн, както и ежедневна подкрепа за приетите компании за изграждане на бизнес стратегия. След края на програмата има възможност за допълнително финансиране и инвестиции. Vitosha ACCELERATE предлага финансиране от 30 хил. евро на всеки стартъп в замяна на 8% от дяловете. Само пет от кандидатствалите компании ще бъдат приети в програмата. 


Кой може да участва?

Всяка компания, която е в ранен стадий на развитието на продукта/услугата си и в процес на валидиране. За да бъде усвоено финансирането, фондът изисква участниците да имат регистрирано дружество с адрес в България и екип, който е посветен на стартъпа.


Кандидатстването?

Акселераторът приема кандидатури целогодишно през уебсайта си. Срокът за изпращането на кандидатури, които, ако са одобрени, ще се включат в предстоящото издание на програмата, е 5 август 2021 г. Избраните финалисти ще представят идеята си пред Vitosha ACCELERATE на живо.


Резултати?

Резултатите се обявяват в рамките на месец от първото разглеждане на кандидатурата.


Програмата?

Програмата започва с интензивна първа седмица, така наречената “traction week”. След това за всяка компания се изготвя индивидуален план, специални работилници и срещи с ментори.


Инвестиции?

Ако компанията Ви е избрана да участва, първоначалната инвестиция е от 30 хил. евро в замяна на 8% от фирмата Ви. В зависимост от Вашето представяне, идеята и осъществяването на проекта, фондът може да инвестира допълнително, след приключване на програмата, в размер до 1 милион евро.


Можете да прочетете още за инициативата и да кандидатствате тук.