Нагледно: Adys - шрифтът за хора с дислексия.

Източник: Сайтът на Adys.

Защо това е важно: Според данни на Агенция за социално развитие “Инсиеме”, процентът на дислексиците сред българските деца е над средното и достига 20%, а броят им расте, каквато е тенденцията и в световен мащаб. Между 10 и 15% от населението на Земята има някаква форма на дислексия.

Източник: Агенция за социално развитие “Инсиеме”.

Кристина Костова, родом от София, е създателят на Adys. Тя е завършила Националната художествена академия (НХА) с бакалавърска степен в катедра “Плакат и визуална комуникация” (2009 - 2013), магистър в катедра “Книга и печатна графика”, специалност “Шрифт” от НХА (2014 - 2016) и има докторска степен, отново от НХА, катедра “Плакат и визуална комуникация”.


Българският Adys е първият шрифт за дислексици на кирилица. Шрифтовото семейство е разработено като проект за магистърската програма на Костова. Adys обслужва езици от западна, централна и източна Европа. Има четири направления - нормален (regular), получер/удебелен (bold), среден (medium) и курсив (italic).


Adys улеснява читателите с лека до средна степен на дислексия, но не трябва да предизвиква дразнене у хората без такива симптоми. 


Основните проблеми, които Костова се опитва да разреши с шрифта и така да улесни хората с дислексия, са:

  • заменяне на графеми (основните елементи на всяка писмена култура - букви, йероглифи и др.) на основата на визуална графична близост;
  • трудното проследяване на начало и край на изречението;
  • трудно проследяване на редовете в абзац;
  • неясни форми на думите.
Източник: Сайтът на Adys.

За тази цел Adys използва немодулно изграждане. Това означава, че се използват различни елементи за изграждането на визуално подобни знаци. Това помага на хората с дислексия да различават знаците, които имат визуално сходство в стандартните шрифтови семейства. Костова подчертава индивидуалните елементи на графемите, използва отворени знаци, по-силно изразени горни и долни дължини, засилена чернота на главни, препинателни и пунктуационни знаци, по-големи разстояния между буквите в думата и думите в изречението.

Можете да изтеглите шрифтовото семейство от този линк (безплатна и платена версии) и да подкрепите дейността на Кристина Костова с дарение.


В предаването “Как работи…” на Българската национална телевизия (БНТ) можете да изгледате материал по темата с участието на Костова, Цвета Брестничка и Десислава Алексиева, инициатори на кампанията “Едно дете чака магия”.


Самата Костова има форма на дислексия. Тя разказва историята зад всичко в интервю за “Свободна Европа”.