Нагледно: ЦГМ открива паркинг в ж.к. “Надежда” със 147 места.

жълт фон с карта - очертания на район Надежда и информация за района -19 300 дка площ, 77 000 души население, 147 места за паркинг нов, програма за 2021 - 230 паркоместа, кои квартали обхваща и с кои граничи.
Изображение на район "Надежда" - user:Nk, Public domain, via Wikimedia Commons.

Защо това е важно: Център за градска мобилност (ЦГМ) обяви, че на 13 август започва да работи новият открит паркинг в столичния район “Надежда” на ул. “Георги Войтех”. Паркингът е с площ от около 4 декара и разполага със 147 места. Той е предназначен основно за живеещите в района. 

ЦГМ съобщава, че има възможност както за почасово паркиране, така и за месечен или едногодишен абонамент. Място в паркинга, който се охранява, се предлага за автомобили, мотори и велосипеди.

Цената за почасово паркиране на автомобил е два лева, за мотор - един лев, а за велосипед - 50 стотинки. Месечният абонамент е 80 лева, 30 лева и 10 лева съответно. 

Другите възможности за плащане са предплатено паркиране в рамките на 12 часа и таксата е шест, три и един лева за трите категории превозни средства. Годишният абонамент е с 10% отстъпка, а за шест месеца отстъпката е 5% от таксата. 

Плащането се извършва на място. Паркингът работи 24 часа в денонощието.

Снимка на новия паркинг с празни места, виждат се околоблоковите пространства, зелени площи, прозорци на апартаменти и минаващи хора.
Новият паркинг в район "Надежда". Източник: Сайтът на ЦГМ.

Тук можете да видите програмата за изграждане на обществени паркинги на район "Надежда" за 2021 г.

В публикацията се казва, че ЦГМ работи усилено за устойчиви политики за осигуряване на ред и сигурност при паркирането в града и стимулиране на използването на обществения транспорт, както и на алтернативните модели на придвижване.