Нагледно: България се присъедини към декларация за по-благоприятни условия за стартиращи компании.

Кирил Петков подписва декларацията, а зад него са представители на българската стартъп асоциация.

Защо това е важно: Служебният министър на икономиката, Кирил Петков, подписа Декларация за въвеждането на “Стандарт на ЕС за върхови постижения на нациите на стартиращите предприятия”. Това стана ясно от официално съобщение на Министерството на икономиката. 


Така България се присъедини към още 24 европейски държави, които са се ангажирали с прилагане на политиките в документа. Подписването стана на официална церемония в Министерството на икономиката в присъствието на членове на Българската стартъп асоциация (BESCO).


Декларацията е плод на усилията на Европейската комисия (ЕК) и държавите членки. Те идентифицираха добри практики, които са критерии за успешна бизнес среда. Чрез прилагането им се благоприятства икономическият растеж. Наличието на такава бизнес среда е от основно значение за прехода на ЕС към устойчива, отворена и дигитална икономика, която разгръща огромния си потенциал за иновации и растеж на стартиращите предприятия, казват от Министерството.

Какво означава това за България?

България се ангажира да участва активно, като прилага мерки на национално ниво, които подкрепят стартиращите и разрастващите се предприятия на всеки етап от тяхното развитие.

Основните предимства на декларацията са:

  • изпълнението на мерки в подкрепа на бързо създаване на стартиращи предприятия;
  • подпомагане на стартиращите компании за по-бързо навлизане на пазара;
  • привличане и задържане на квалифицирани кадри чрез издаване на "стартъп визи”; 
  • принципът “мисли първо за малките” - избягване на ненужна административна тежест за бизнеса;
  • публичните институции се насърчават да работят със стартиращи предприятия при възлагане на обществени поръчки.

Представителите на BESCO казаха, че  до 2022 г. е напълно възможно България да изпълни всички критерии в Декларацията за подходяща бизнес среда на стартиращи фирми.