Нагледно: DHL иска да работи с българската компания Dronamics.

Илюстрация на дрон Черния лебед. Бял фон и текст, който разписва размах на крилата, фюселаж, височина, диаметър, товар, обхват, височина на полет, скорост.
Илюстрация на дрон. Източник: Dronamics.

Защо това е важно: В началото на юли Ви разказахме за Dronamics - българска компанията, която разработва нов тип товарен самолет - малък, безпилотен и с нисък разход на гориво. Той ще може да пренася товар до 350 кг. на разстояние 2 500 км. Тогава стана ясно, че компанията ще изпълнява полети за една от най-големите немски логистични групи - Hellmann.


От съобщение на агенция “Ройтерс” става ясно, че логистичният гигант DHL ще работи с българската компания за пускането на трансгранични и междуградски доставки с дрон.


По време на пандемията полетите бяха ограничени и това предизвика натоварването на други логистични канали. Изглежда, че сега големите играчи се насочват към сравнително новия метод за доставки.


DHL вече използва малки дронове за доставки на документи, малки колети и лекарства в Германия, Танзания и Китай, но разстоянията са ограничени.


Първият дрон ще бъде готов през октомври тази година. Това е заявил Свилен Рангелов, един от двамата братя основатели на компанията. Очаква се дронът да е първият такъв, който ще пропътува разстояние над 100 км.


Първоначалната цел на DHL са пазари в Европа и Азия. Компанията смята, че сега е точното време да се проучи и изпробва тази възможност, но не са дали конкретен срок за проекта.


“Вярваме, че товарните дронове ще са ключов елемент в следващото поколение транспортни услуги”, казват от DHL за “Ройтерс”.