Нагледно: ДКЦ №12 в “Люлин” е изплатил заем от 700 000 лв.

Снимка на входа на ДКЦ 12, вижда се вратата, част от фасадата на сградата и първия етаж, две жени вървят към входната врата.
Снимка на входа на ДКЦ 12. Източник: Сайтът на ДКЦ 12.

Защо това е важно: Диагностично-консултативен център (ДКЦ) №12 е изплатил 703 000 лв. заем, който е получил от “Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници”. Заемът е използван за саниране и мерки за енергийната ефективност в сградата на поликлиниката. Това стана ясно след съобщение на управителя на общинското дружество, д-р Васил Василев. 

Договорът между ДКЦ №12 в столичния квартал “Люлин” и фонда е сключен през 2017 г. Самоучастието на здравния център е било в размер на 10% от общата стойност на проекта. База 1 се намира в “Люлин 9”, ул. “Иван Бойчев” 17, а база 2 -  “Люлин 2”, на ул. “Проф. д-р Александър Станишев” 17.

По проекта е изградена топлинна изолация на външните стени и пода на сградата, сменена е дограмата, подменена е отоплителната инсталация и е поставено енергоспестяващо осветление. В добавка към това, Столична община (СО) е инвестирала, чрез Общинския приватизационен фонд, 195 хил. лв. за ремонт на покрива на поликлиниката.

Според информация на СО, след изпълнението на проекта, разходите за отопление в здравния център са спаднали с 30%. Близо 200 000 пациенти годишно търсят здравна помощ в ДКЦ №12.