Нагледно: “Dronamics” ще стартира безпилотни доставки с дрон, в партньорство с немска логистична група, през 2022 г.

Карта на Европа в синьо и червено, която показва обхвата на дроновете на компанията и за колко време прелитат разстоянията - от 2 до 8 часа, в зависимост от крайната точка. Началната точка е Лиеж в Централна Европа.
Обхват и време на полети. Източник: Dronamics.com

Защо това е важно: “Dronamics” е българска компания, която разработва нов тип товарен самолет - малък, безпилотен и с нисък разход на гориво. Може да пренася товар до 350 кг. на разстояние 2 500 км. Лети автономно, може да се наблюдава и управлява дистанционно с помощта на сателит. Цялата система струва по-малко от спортен автомобил.


“Дневник” съобщиха, че компанията ще започне да изпълнява товарни полети за една от най-големите немски логистични групи - “Hellmann”. Първите полети са планирани за 2022 г. В съобщение на “Ройтерс” ръководители на двете фирми са споделили, че ще се опитат да изградят модел за заобикаляне на усложнените и твърде дълги вериги за доставки.


Логистичните проблеми в Европа, а и в световен мащаб, се изостриха по време на пандемията, когато броят на полетите беше чувствително намален и преминаването на границите беше затруднено. Според немската компания, дроновете на “Dronamics” ще променят правилата на играта.


От съобщението за “Ройтерс” става ясно, че немската компания смята дроновете за добра опция при спешни доставки като резервни части за машини, ваксини, кръвна плазма и фармацевтични продукти.

Сравнение между вредните емисии на различни превозни средства, използвани в логистичния бизнес - от товарни самолети, камиони, тирове, до дроновете на Дронамикс. Показват, че през 2027 няма да произвеждат въглеродни емисии.
Сравнение между вредните емисии. Източник: Dronamics.com

Компанията


В края на миналата година “Капитал” писаха за компанията. “Dronamics” е основанa през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови. Първият е с опит като предприемач, а вторият е работил като авиационен инженер, с опит в нидерландската аерокосмическа компания “Airborne Composites”. Двамата братя искат да постигнат лесно, бързо и евтино транспортиране на стоки по въздух. Така започва дългият процес по създаването на дрона, който те кръщават “Черен лебед” (“Black Swan”).

Характеристика и илюстрация на дрона "Черния лебед" - размер на крилата, фюзелаж, височина, диаметър, товар, обхват, височина и скорост.
Черният лебед - статистика. Източник: Dronamics.bg


Към днешна дата компанията има договори с 39 летища в 13 държави.


"Самолетите ни са със стандартен двигател, вече са сертифицирани и регулаторите добре ги познават, така че намаляваме рисковете колкото може повече. Работим и по няколко въпроса като криптирането, за да бъдат защитени те от хакерски атаки и манипулиране на GPS данните", споделя Свилен Рангелов.


Наскоро от компанията обявиха, че са добавили три летища в Германия - Падерборн-Липщад, Рощок-Лааге и Веце. Това ще им позволи да обслужват пазар от 12,7 млн. души, които се намират в радиус от един час пътуване с кола.