Нагледно: Незаконно строителство на бул. “8 декември”.

Защо това е важно: Движението по бул. “8 декември” не може да бъде възстановено, тъй като собственикът на строежа не предприема нужните мерки за отстраняване на аварията. Столична община (СО) съобщи, че след извършена проверка в столичния район “Студентски”, е сезирала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Пътното платно на булеварда и тротоарът са пропаднали в следствие на авария, причинена от строителство в частен обект. Излят е подложен бетон на дъното на изкопа, положена е арматура за изливане на фундаментна плоча и колони, но за нито едно от изброените няма одобрени проекти и разрешение за строеж.

Казусът стана популярен, след като в изборния ден Любомир Жечев се появи с плакат в ръце по време на живите изявления на редица политици.

СО съобщават, че аварията е била в началото на тази година. Собственици на терена са “МД Строй 07” ЕООД и “МД Строй 3000” ЕООД. Тогава строителните дейности са спрени и са дадени указания за обезопасяване и укрепване на изкопа. Става ясно, че е имало още проверки, които са установили липсата на действия от страна на собственика.

СО ще търси по съдебен път средствата, свързани с увреждането на публичната инфраструктура. 

Въпросите защо процесът е толкова дълъг и кога ще бъде възстановено движението по столичния булевард остават без категоричен отговор за момента.

Илюстрация - син фон с три елемента разделени от жълта прекъсната линия вертикално. Вляво - аварийна кола с надпис Аварията в София - 6 месеца и продължава. В средата - автомобил Тесла и текст Да заредиш автомобил Тесла - 45-50 минути. Вдясно червена планета и совалка с текст Да стигнеш до марс - 7 месеца.
Илюстрация на "София Нагледно". Източник на информация: Tesla & NASA.

Според официалната информация на сайта на американския автомобилен производител Tesla, зареждането на един от моделите им, при мощност 72 киловата, отнема около 45-50 минути. Това означава, че за времето, което е изминало, от началото на аварията в район "Студентски" можехте да заредите автомобил Tesla около 5184 пъти.

Времето, което отнема пътуването до планетата Марс, е около 7 месеца според данни на NASA. Това означава, че ако аварията не се отстрани в близкия месец, за времето, през което движението по столичния булевард е затруднено, ще може да се стигне до друга планета.

"Mediapool" разказват в детайли, че аварията не е отстранена вече шест месеца, а проектът за сграда е за небостъргач с височина 75 м. Позволената височина за строеж в район "Студентски" е 26 метра.