Нагледно: Shareascoot увеличава броя на електрическите си скутери в София. Столицата е в топ 30 европейски градове с най-лош въздух.

Електрическите скутери на Shareascooter пред храм-паметник "Св. Александър Невски". Два скутера паркирани на паветата.
Електрическите скутери на Shareascooter пред храм-паметник "Св. Александър Невски". Източник: Facebook страницата на Shareascooter.

Защо това е важно: Общото между двете е желанието на компанията да популяризира споделеното пътуване с електрически скутери. Shareascoot e компания, която предлага споделено пътуване със скутери посредством собствен софтуер за споделено пътуване. За момента оперира само на територията на столицата. Миналата седмица фирмата обяви, че е увеличила броя на електрическите си скутери. Целта на компанията е да продължи да развива флота си от скутери. В момента те са 30 - бензинови и електрически, но постепенно ще бъдат увеличени на 100, като повече от половината ще бъдат електрически. В публикация в социалните мрежи от Shareascoot споделят, че София е сред столиците с най-мръсен въздух в Европа за 2020 г. В плановете на компанията влиза и развитие на мрежата им в други български градове. Shareascoot e създадена е през 2015 г. и е част от Rentascoot.

Ако искате да използвате услугите на Shareascoot, трябва да изтеглите тяхното мобилно приложение и да се регистрирате. За самата регистрация е необходимо да имате навършени 18 години, валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС) - минимум категория “М” или категория “В”. Ще ви е необходима и валидна кредитна/дебитна карта, с която ще извършвате плащанията, имейл адрес и смартфон, през който да боравите с приложението. При регистрацията компанията изисква снимка на шофьорска книжка и лична карта, както и актуална снимка.

В багажното отделение на всеки скутер ще намерите две каски - размер “М” и “L”. Скутерите имат сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Shareascoot споделя, че можете да паркирате безплатно скутера в границите на синя и зелена зони в столицата. Ето интерактивна карта от сайта на “Център за градска мобилност”, в която са отбелязани местата за безплатно паркиране на двуколесни превозни средства - велосипеди, мотопеди, тротинетки и други. Отговори на най-често задаваните въпроси можете да намерите в този раздел на сайта на компанията.

Въздухът

В доклада на швейцарската технологична компания IQАir, която се занимава с качеството на въздуха, през 2020 г. се посочва, че България е на 22 място в класация от 106 държави. Класацията подрежда регионите по съдържание на малки частици във въздуха - PM 2.5. То се измерва в микрограмове на кубичен метър въздух - µg/m³ (1 грам = 1 мил. микрограма).

графика на стойности на дребни частиви във въздуха в София за 2020 г по месеци.
Източник: IQAir.

София е на първо място по мръсен въздух сред столиците на другите държави членки на Европейския съюз. От държавите на континента, само Северна Македония изпреварва България по мръсен въздух. Съседите ни заемат 17 място. Препоръчителната стойност от Световната здравна организация (СЗО) е 10 µg/m³. В момента от IQAir оценяват качеството на въздуха в страната като средно. Средните стойности са между 12.1 и 35.4 µg/m³. 

Тук можете да видите състоянието на въздуха в България в реално време. В класацията на IQAir са включени 1297 европейски града. София е на 30 място по мръсен въздух със средна стойност за 2020 г. от 27.5 µg/m³.

Графика на средните годишни стойности на дребни частици във въздуха в София за последните четири години - 2017 - 2020 включитело.
Източник: IQAir.

Източниците, които IQAir използва за статистиката си, са посочени в сайта: Европейската агенция за околна среда, компанията PurpleAir, Националната мрежа за мониторинг на качеството на въздуха в Румъния, както и анонимни сигнали.