Нагледно: Естонската дигитална банка Bigbank развива дейността си в България.

Зелен фон в два нюанса - тъмно и светло. Текст вляво - първата изцяло дигитална банка в България. Вдясно има ръка, която държи телефон, а на телефона се вижда приложението на банката с посочена желана сума, срок за връщане и месечна лихва.
Илюстрация на Bigbank мобилното приложение. Източник: Facebook профилът на Bigbank.

Защо това е важно: В края на 2020 г., естонската банка обяви, че планира да навлезе на българския пазар през следващата година, разширявайки операциите си в 9 европейски държави.


Bigbank е получила разрешение да започне операции в България като клон на чуждестранна финансова институция. Разрешителните са от естонския регулатор и от Българската народна банка (БНБ).

“Първоначално ще предложим на българските клиенти потребителски кредити, като планираме в близко бъдеще да добавим и депозити за физически лица. Целта ни е да станем доставчик номер едно на дигитални финансови услуги в България през следващите 5 години”, казва Мартин Лянтс, председател на Управителния съвет на Bigbank.


Досега дейностите са били по-скоро подготвителни, но наскоро банката стъпи и в социалните мрежи за българска аудитория, с което сигнализира, че се поставят финални щрихи на проекта. Уебсайтът им за страната функционира изцяло на български и е активен.


Според Лянтс, банките с големи дигитални възможности са по-скоро изключение в България. В началото на проекта той обяви, че планът е банката да работи изцяло дигитално в страната. Клиентите ще могат да извършват всички операции без да напускат домовете си. 


Решението за навлизането в нова държава е част от дългосрочна стратегия на банката за географска експанзия.


“Направихме задълбочен анализ на няколко държави членки на Европейския съюз и решихме да изберем България, основно заради големия потенциал на финансовия ѝ пазар. Разпространението на коронавируса изкара българските банки от зоната им на комфорт и повиши дигиталните им способности, но смятам, че можем да предложим повече с нашите технологични решения и да спечелим дял от пазара”, добавя Лянтс.


Банката има представителства в Естония, Финландия, Швеция, Латвия, Литва и България и предлага своите продукти като трансгранични услуги в Австрия, Германия и Нидерландия. Сайта можете да разгледате тук.