Нагледно: “Еврохолд” придоби “ЧЕЗ Груп” в България.

Графика с информация за компания Еврохолд - 14 страни е Европа, 25 години история, 30 придобивания, 1.5 милиарда приходи в евро, 7 милиона клиенти.
Илюстрация на "София Нагледно". Информация: "Еврохолд".


Защо това е важно: “Еврохолд” съобщи, че сделката е финализирана и холдингът вече е собственик на седемте дружества от групата на “ЧЕЗ” в страната. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на “Еврохолд”.


Холдингът придобива 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България - “ЧЕЗ Разпределение България” АД (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия - “ЧЕЗ Електро България” АД, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия - “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД. Придобита е и компанията за IT услуги “ЧЕЗ ИКТ България” ЕАД, фотоволтаичния парк “Фри Енерджи Проджект Орешец” ЕАД, дружеството за производство на електричество от биомаса - “Бара Груп”, както и “ЧЕЗ България”, която координира и управлява дейността на всички дружества на “ЧЕЗ” в страната. 


“Еврохолд” съобщава, че дъщерните дружества на “ЧЕЗ Груп” в България имат над 3000 служители и обслужват близо 3 млн. потребители в най-населената югозападна част на страната и столицата София. Данните в сайта на “ЧЕЗ” са за около 2 млн. крайни потребители.


Според данните на холдинга, до края на 2021 г. общите активи и годишни приходи на “Еврохолд” се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г., “Еврохолд” предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро.


“Придобиването на активите на “ЧЕЗ Груп” в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти, като също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности. Отвъд корпоративното, тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика”, каза Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България". 

Пай графика в 3 части със стойностите на сделката - 335 милиона евро, приток в БГ икономиката - 500 милиона и годишни приходи на Еврохолд - 1.5 милиарда.5
Сумите са в евро. Графика на "София Нагледно". Информация: "Еврохолд".


Eто списък с другите основни консултанти по сделката заедно с “Евро-Финанс”, J.P. Morgan и Renaissance Capital:

● Morrison & Foerster, White & Case, Loyens & Loeff, De Brauw, STZ Law и Boyanov & Co - главни правни консултанти;  

● PWC; 

● NERA ;

● AFRY; 

● Grant Thornton; 

● The Bank of New York Mellon; 

● The BNY Mellon Corporate Trustee Services; 

● Банка ДСК.


Българското национално радио припомня, че продажбата на активите на електродружеството има няколкогодишна история, която започва с оферта от “Инерком” на Гинка Върбакова, няколко последвали търга и включването на “Еврохолд”.


Първоначално холдингът не получава разрешение за придобиването заради застрахователния си бизнес, но след това Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) промени решението си и разрешни сделката. “Капитал” разказват по-подробно.