Нагледно: Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще финансира модернизацията на летище София със заем от 40 млн. евро.

Снимка на летище софия на надписа на терминал 2. Вижда се част от фасада на сградата.
Снимката е илюстративна. Летище София, терминал 2.

Защо това е важно: Българското национално радио (БНР) съобщиха, че ЕИБ и дружеството, което ръководи летището, “Соф Кънект” АД са подписали договор за финансирането. То е подкрепено и от Механизма за свързване на Европа (МСЕ) към Европейската комисия (ЕК).


От “Дневник” припомнят, че преди година “Соф Кънект” е подписала договор за 35-годишна концесия на летището. Участниците в дружеството “Соф Кънект” са фондът “Меридиам” и строителната компания “Щрабаг” с 1%.


В този материал на “Капитал” можете да прочетете как бе избрана най-ниската инвестиционна оферта и трета като цена, за обжалването на другите участници в конкурса и решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е излязла с решение по казуса в обем от 284 страници.


От информацията до момента, става ясно, че средствата ще се използват за модернизирането на инфраструктурата на летището, както и на компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност, така че те да отговарят на най-новите европейски стандарти. Проектът трябва да подобри и ефективността на летището, като това включва компоненти за подобряване на енергийната ефективност и съвременна защита за околната среда.

Европейският комисар по транспорта, Адина Валеан, смята, че инвестицията е нужна, за да се направи въздушният транспорт устойчив, интелигентен и гъвкав.

"Meждyнapoднo лeтищe Coфия e чacт oт нaшaтa ocнoвнa Tpaнceвpoпeйcĸa тpaнcпopтнa мpeжa и нeгoвaтa мoдepнизaция щe бъдe oт пoлзa ĸaĸтo зa бългapcĸитe гpaждaни, тaĸa и зa cлyжитeлитe, пapтньopитe и пътницитe нa лeтищeтo. Oĸypaжитeлнo e дa имa лeтищa, ĸoитo инвecтиpaт в пoдoбpeния, cвъpзaни c eĸoлoгиятa, здpaвeтo и бeзoпacнocттa. Cъчeтaвaнeтo нa cpeдcтвa oт EИБ и Mexaнизмa зa cвъpзвaнe нa Eвpoпa oзнaчaвa, чe мoжeм дa yвeличим мaĸcимaлнo въздeйcтвиeтo нa нaшитe инвecтиции зa пocтигaнeтo нa тaзи цeл", допълва Валеан.