Нагледно: Европейската комисия (ЕК) съди България за неизпълнение на задължения по прозрачност на информацията.

Снимка на три флага на ЕС пред сградата на Европейската комисия, която се вижда вляво, вдясно на кадъра са флаговете и над тях се вижда синьо леко облачно небе.
Флаговете пред сградата на ЕК. Лиценз: Creative Commons.


Защо това е важно: ЕК е подала съдебен иск срещу България в четвъртък, 15 юли, за неизпълнение на задължения, които включват предоставянето на информация от Търговския регистър. Информацията се въвежда в европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри (СВЗТР/BRIS). Това става ясно от материал на “Дневник”.

Процедурата се прилага, за да се улесни действието на фирмите на общия пазар в Европейския съюз (ЕС). В мотивите за образуване на дело срещу страната се посочва, че “несвързването с BRIS затруднява получаването на информация за българските фирми и пречи на сътрудничеството при презгранични сливания, в които участват български компании, както и при процедури, засягащи клонове на български дружества в чужбина”.

Статията припомня, че срокът на София да направи информацията от българския регистър достъпна е бил 8 юни 2017 г.

Снимка на заглавната страница на сайта на Търговския регистър.
Снимка на заглавната страница на сайта на Търговския регистър.


В становището на ЕК се казва, че “повече от 4 години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на комисията, България все още не е свързана със системата. В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества”.


“Mediapool” припомнят, че и други държави са били в подобна ситуация. Франция и Ирландия също не са били предоставили достъп до нужната информация. Така през юли 2020 г. се стига до стартиране на наказателна процедура. Франция и Ирландия вземат нужните мерки и ЕК спира процедурата срещу тях. България обаче не прави нищо по въпроса и в резултат на това е подаден съдебен иск.


Служебният министър на правосъдието, Янаки Стоилов, е започнал работа по казуса след встъпването си в длъжност. “Дневник” разказват, че през юни 2021 г. Стоилов се е свързал с европейския комисар по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Дидие Рейндерс, за да го уведоми за предприетите конкретни действия за поправяне на закъснението от 2017 г.