Нагледно: Кирил Петков призова четирима от петимата управители на ВМЗ-Сопот да подадат оставка.

Снимка на Кирил Петков от посещението във ВМЗ-Сопот.
Снимка: МФ.

Защо това е важно: Министерството на финансите (МФ) съобщи, че служебният министър, Кирил Петков, е поискал оставките на четирима от общо петимата членове на Борда на директорите на ВМЗ-Сопот. Причината, която се посочва, е лошото финансово състояние на предприятието от момента на встъпването им в длъжност. Новите ръководители поемат управлението на ВМЗ-Сопот в края на месец април 2021 г. и оттогава са отчетени финансови загуби в размер на шест млн. лв.

Петков е провел среща във ВМЗ-Сопот с изпълнителния директор на предприятието, д-р инж. Иван Гецов, и синдикални организации.

“Не може да си позволим толкова важно предприятие, на което разчита целият регион, да губи пари”, добави Петков. Той смята, че работата на Гецов е добра и не призовава за неговата оставка.

В допълнение, Петков каза, че призовава и изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания да подаде своята оставка.

“Когато не се справяш добре, трябва да си ходиш. Ако не подаде оставка, ще го уволня”, казва пред журналисти Петков. Той припомни проблемите с ремонта на язовирите и правителствения комплекс.

Служебният министър смята, че новият изпълнителен директор на ДКК трябва да е назначеният от него нов член на Управителния съвет на ДКК. Петков отново засегна темата, че са необходими промени в дейността на ДКК. 

Гецов съобщава, че няма да има забавяне на изплащането на заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот.