Нагледно: Кирил Петков заяви, че се опитва да спре проекта за правителствения комплекс в “София Тех Парк”.

Снимка на служебния министър на икономиката, Кирил Петков, който е облечен в син костюм и светлосиня риза, стои на трибуната, за да отговаря на въпроси, а на заден фон се вижда гербът на България и надпис Република България Министерски съвет.
Кирил Петков. Снимка: Министерство на икономиката.

Защо това е важно: Служебният министър на икономиката, Кирил Петков, съобщи в интервю за “Свободна Европа”, че вече е разговарял с фирмата, отговорна за проекта, и тя е показала желание за съдействие. Петков е поставил въпроса каква би била най-малката щета за държавата, за да се прекрати договорът за проектиране. Самото проектиране вече е започнало.


В началото на юли Ви разказахме как кабинетът на Бойко Борисов е отпуснал 182 млн. лв. без търг за административен комплекс в “София Тех Парк” с площ 90 хил. кв. м. 


“Дневник” съобщават, че според Петков, в ситуация на пандемия, а дори и да не е такава, не е логично страна като България да изразходва толкова много средства за административни небостъргачи. Петков допълва, че проектът е планиран на територия, която е създадена с цел да се привличат иновативни проекти, а не държавни такива.


“Булевард България” цитират изказването на Петков, че развалянето на договора може да стане само с “добра воля” от страна на компанията, която работи по проекта: “Да кажат какви са разходите по проектирането, те да се платят, ако трябва, а останалите огромни милиони да се върнат на държавата. Зависи какво ще се случи с новото правителство, но който и да е министър на икономиката, бих го посъветвал да говори с компанията и проектът изцяло да бъде спрян. Това няма никаква добавена стойност за българската икономика”, казва Петков.


В интервюто Петков разисква и темата, че не разбира защо България действа като държави, които имат толкова пари от петрол, че се чудят какво да ги правят и затова министерствата им са небостъргачи. Той добави, че не разбира защо Държавната консолидационна компания (ДКК) изобщо съществува. Петков смята, че в годините назад ДКК е била използвана за придобиване на частни фирми.