Нагледно: Конкурс “Лесно на чисто” с цел превенция на замърсяването в градска среда.

Жълт фон, кълбо отпадъци в средата, около него пише все едни и същи отпадъци от все едни и същи хора; вдясно има човек, който хвърля боклуаци към кълбото, вляво човек с чувал.
Илюстрация: "Лесно на чисто" уебсайт.

Защо това е важно: Чрез инициативата организаторите искат да намерят инструмент с позитивни и негативни стимули, който да помогне за намаляването на замърсяването, да повиши желанието и усилията за рециклиране и активната роля на хората в почистването на околната среда.

Задачата

Да променим нагласите на тези, които замърсяват!

Конкурсът търси решение на проблема със замърсяването, което има практическо приложение и дава конкретни идеи за достигане на проблемните групи. Няма ограничения във формата. Той може да е инсталация, видео, дигитална продукция и други, посочват организаторите. На участниците ще бъдат предоставени проучвания и данни, които изследват различните причини за замърсяване.

“Ние си даваме сметка, че пътят към по-чиста държава, град, квартал, улица и дом тръгва от нашето разбиране за чистота и умението ни да живеем заедно с други хора”, казват организаторите.

Кой може да участва?

“Лесно на чисто” е отворен за ученици, студенти и професионалисти в сферата на графичния дизайн, ПР и комуникации, журналистика, екология и сходни на тях области, без да е обвързващ с изискване за професионална квалификация. Всички проекти трябва да са създадени специално за този конкурс и да не са участвали в други конкурси преди това. Победителите ще получат награда от 1000 лв.

Срокът е 15 октомври 2021 г. С пълните условия можете да се запознаете тук.

Ментор на програмата, по която е създаден проекта, “_Място България” е една от най-големите и опитни граждански организации в САЩ - Keep America Beautiful

Конкурсът е част от инициативата “Партньорство за красива и чиста България”. Организира се от сдружението “БГ Бъди Активен” и е подкрепен от фондация “Кока-Кола”.

Лилав фон с зелен и бял текст - статистика на инициатива Място България за 2020 г. - събрани отпадъци, ангажирани хора, партньорства, интервенции, кампании, събития, доброволци.
Скрийншот.