Нагледно: Конкурсът за наем на тенис кортовете в парк “Борисова градина” приключи.

На заден фон снимка на тенис ракети върху корт с четири топки. На преден план се вижда информация, свързана с конкурса, написана в отделни бели полета с черен шрифт - какво има в комплекса, наемът, минимална инвестиция, инвестиции от БФТ за последните 10 години, двете известни кандидатури, закрито заседание на 20 юли и че се очаква финално решение.
Информация: официалното съобщение за конкурса.

Защо това е важно: По-рано този месец Ви разказахме за желанието на Григор Димитров да участва в конкурса за тенис кортовете в Борисовата градина в столицата. От официалното съобщение, с което бе оповестена процедурата, стана ясно, че предложенията ще бъдат обсъдени на закрито заседание на комисия за оценка на 20 юли 2021 г. в 10:00 ч. С други думи, конкурсът трябва да е приключил. Официална информация към този момент няма нито на сайта на “Академика 2011”, нито на сайта на Българската федерация по тенис (БФТ).


Според Мариана Печеян, заместник председател на Управителния съвет (УС) на Българската федерация по тенис (БФТ), участието на Димитров повдига морални въпроси. Припомняме, че тенисистът се включи в конкурса като подкрепящ кандидатурата на тенис клуб (ТК) “Хасково”.


Печеян влезе в словесен спор с мениджъра на Димитров, Георги Стоименов, в предаването “Брейк пойнт” по “Макс спорт”. По думите на Стоименов, българската федерация има 1 млн. 300 хил. лв. инвестиции за модернизация на базата в Борисовата градина през периода на експлоатация, който е 10 години до този момент. Той е предоставил снимки, които бяха показани по време на предаването, с които подкрепя твърдението си, че кортовете не се стопанисват добре.


Печеян смята, че в казуса има морална страна и те (Димитров и ТК “Хасково”) имат право да се включат в конкурса, но не разбира защо човек, който има милиони в джоба, трябва да ликвидира БФТ.


“Моето предложение е да вземете да се откажете от тази надпревара, защото това е срамота. Вие излизате от тази федерация, искате да унищожите федерацията. Няма да стане. Казвам ви го в прав текст”, каза Печеян.


Стоименов каза, че те влизат в този конкурс “защото мислим, че можем да направим нещо хубаво. Желанието на Григор е такова”.


Едно от изказванията на Печеян обяснява защо през последната една година не са извършени конкретни дейности, свързани с тенис центъра. 


“През последната една година, това, което можеше да го направим, ние не го правим, защото сега хубаво да го направим, пък вие да го вземете. Няма да стане”, каза Печеян. Това изказване идва на фона на твърдения, че стопанисващите кортовете в Борисовата градина работят в полза на обществото, а не за лична изгода.


Думите на Печеян повдигат и неясни въпроси, свързани с общината.

“Общината ще получи 80% безвъзмездно, самата община, за подобряване на инфраструктурата на културно-историческите ценности в самата община. Ние работим за обществото, ние не работим за собствения си джоб”, коментира Печеян. Не става ясно за 80% от какво говори Печеян.


В сайта на Българския национален тенис център (БНТЦ) има график за резервиране на игрови слотове. Единствената налична финансова информация е за времето между 22:00 - 23:00 часа. Цената е 21 лева.

Георги Стоименов адресира и идеята за проект на Димитров за собствена академия от 2019 г. Става ясно, че преди повече от две години Димитров е написал официални писма до Столична община, Президентството и до Министерски съвет с желанието и идеята да закупи терен, на който да организира академия. Стоименов казва, че Димитров не е получил отговор на тези писма. 

Целия разговор можете да изгледате тук

*Цитатите на Мариана Печеян са редактирани по слух. Оригиналните изказвания можете да чуете във видеото от предаването. Разговорът не премина под спокойната форма на диалог. Ето оригиналните (по слух) разписвания на два от цитатите ползвани в материала:

“През последната една година т’ва, което можеше да го направиме, ние не го прайме, защото са хубаво да го напрайме, па вие да го земете. Еми, няма да стане”.


“Има морална страна. Те имат право. Никой не оспорва техното право, но човек трябва да погледне да види кво е направил и тогава. Извинявайте обаче човек, който има милиони в джоба, си купува земя, прави си съответно академията, нека да си обучава. Защо трябва да ликвидира българската тенис федерация. Моето предложение е вий да вземете да се откажете от таз надпревара, защото това е срамота. Вие излизате от таз федерация, искате да унищожите федерацията. Няма да стане. Казвам ви го в прав текст.”