Нагледно: Конкурсът за наградата “Джон Атанасов” - 2021 все още е отворен.

Логото на конкурса - бял фон и в синьо и черно пише президенткси награди Джон Атанасов, като Джон е направено от различни елементи, които напомнят за информационните технологии.
Снимка: логото на конкурса.

Защо това е важно: В началото на месец юни, от пресцентъра на Президента на Република България обявиха, че стартира ежегодният конкурс, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход - Джон Атанасов. Атанасов е създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Срокът за включване в конкурса е 5 септември 2021 г. Тук ще намерите правилата и формулярите за кандидатстване.

Наградата “Джон Атанасов” се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Категориите в тазгодишното издание са пет:

  • Награда “Джон Атанасов” на Президента на Република България;
  • Две грамоти “Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели” – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика; втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.
  • Грамота “Джон Атанасов – проект с голям обществен принос”.
  • Грамота “Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии”.
  • Грамота “Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Победителите се определят от жури, съставено от експерти и учени в областта на компютърните науки.

Тук можете да видите списък на лауреатите от 2003 година насам.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239207 и 02/9239393, и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg