Нагледно: Facebook група със 160 хил. членове и сайт за подаръци, които помагат на майки на деца със специални нужди.

илюстрация за групата и сайта - бледолилав фон - вляво подарък със сърце на кутията и ръце, които го държат, до него пише купи подарък от майка на дете с увреждане, а в дясната част има по-тъмно лилави очертания на дете и майка, а под тях венец от цветя и пише благодарим ви.
Илюстрация за групата и сайта. Източник: "Купи подарък от майка на дете с увреждане".

Защо това е важно: Тук не става въпрос за нечестна съдба или гневно словоизлияние. Тази гражданска инициатива дава платформа за контакт между силните майки, които творят, и хора, търсещи подаръци. Толкова простичко и толкова съвършено. Да помагаш невинаги е свързано с успешни бизнес проекти, маркетингови стратегии, средства за реклама и префърцунена публичност. Понякога е нужно само желание да създадеш нещо добро, да помогнеш и да дадеш възможност на другите да си подадат ръка. 

Идеята

Майките на деца с увреждания често работят денонощно, но не получават заплащане за това – те са в услуга на своите деца. Това се явява проблем именно, защото те не печелят пари. Много от тях, обаче, са истински творци – по един или друг начин са намерили пътя до своите арт или други заложби и творят красоти, разказва Петя Колева, създател на сайта “Купи подарък”

Целта му е да улесни майките, които търсят начини да подпомогнат семействата си с допълнителни доходи. Сайтът е място, което дава възможност за по-лесна връзка с потенциални клиенти. Постепенно към идеята се присъединяват и възрастни с увреждания. За много от тях това са единствените лично изкарани доходи. 

Сайтът работи без такси и комисионни и не изисква средства от творците на нито един етап. И така трябва да бъде, добавя Петя.

Петя Колева или Човекът зад сайта

Петя е майка на дете с проблеми със зрението. 

“Да си майка на дете с увреждане е различно. Обединява ни в едно отделно общество, което, обаче, има често нужда от помощ. И не, не помощ от съжаление! Не съжалявайте майките на деца с увреждания”, пише Петя.

Тя има професионален опит, който ѝ позволява да се заеме със създаването на сайта. Нейната цел е да даде своя принос за една по-мащабна идея, за кауза, която е по-голяма от нея, от Вас, от мен и от всеки един от нас.

Петя попада във Facebook групата случайно. Макар администраторите на групата да се стремят да поддържат групата подредена и структурирана, големият брой членове означава голям брой публикации всекидневно и понякога реализацията на една продажба се случва по-трудно. Петя смята, че един сайт, който предлага достъп до артикулите по категории, снимки, описания, цени, количка за пазаруване и контакти с всеки творец ще улесни целия процес. Всеки профил на творец се одобрява ръчно от администратор.  Апелът на Петя е посетителите на сайта да обръщат внимание на красивите изработки, които предлагат майките: 

“Ако тръгнете да си ги купувате от бутик или от MALL-а ще платите много повече за тях! Закупувайки ги от майка на дете или възрастен с увреждане, обаче, давате много по-дълбок смисъл на покупката си!”

Сайтът се издържа от Петя. Задължителните разходи са за домейн и хостинг, но засега те не са големи. Първоначално Superhosting предоставят безплатен хостинг, който да отговаря на изискванията на сайта за посетители. От около две седмици сайтът вече е с безплатен хостинг от NS1. За момента не се пускат реклами, като се разчита на споделяния в социалните мрежи, дейността на групата и медиите. Най-големият ресурс е време.

Групата

Групата “Купи подарък от майка на дете с увреждане” във Facebook е публична - дори някой да не е член, може да видите детайлите на публикациите и да се свърже с автора.

До 14:52 днес, 1 декември 2021 г., в групата има 162 нови публикации. За последния месец те са 3277. В момента общият брой членове наброява 160 369. Само за последната седмица са се присъединили 2013 души. Групата е създадена преди година - на 12 октомври 2020.

В групата има правила. Основното е, че имат право да продават само хора, отглеждащи деца/лица с увреждания или хора с увреждания, които нямат друга възможност за работа. Изисква се представяне с няколко думи от всеки продавач. С останалите правила можете да се запознаете в самата група.

С тези думи Ина Маринова създава и стартира групата през октомври миналата година:

“Създавам тази група, защото много от нас, майките на деца и пораснали деца с увреждания, си стоим вкъщи, но всяка от нас прави нещо, твори нещо, предлага някаква услуга дори, някои мият входове, офиси, затова тук ще споделяме талантите си, предложенията си и се надяваме, вместо от магазина, да предпочетете подарък, ръчно изработен от някоя от нас. За нас е важно не толкова да изкарваме пари, макар че не е маловажно, а да се чувстваме заети и значими. Благодарим!”

Екипът на “Нагледно” Ви призовава да посетите групата и сайта. Не е нужно това да се случва само покрай големите празници, но те са един добър повод да откриете страхотен подарък за близък човек и да помогнете на майка на дете.