Нагледно: Мобилно приложение за плащане на почасово паркиране в “зелена” и “синя” зони.

Илюстрация на приложението - скрийншот на сайта - замъглен фон и надпис: Паркирай умно като платиш за синя или зелена зона с карта през телефона, има символите за магазините за приложения на Андроид и Епъл устройства, в средата се вижда телефон, на който е заредено приложението и от него излиза илюстрирана кола, зад тях има пръски боя.
Илюстрация на "Urbo". Източник: скрийншот на сайта на приложението.

Защо това е важно: Почасовото платено паркиране в столицата важи за две обособени зони - “синя” и “зелена”. “Синя зона” позволява паркиране до два часа и цената е два лева на час. В работни дни - 8:30 до 19:30. В събота - 10:00 до 18:00. “Зелена зона” позволява паркиране до четири часа и цената е един лев на час. В работни дни - 8:30 до 19:30. В събота - 10:00 - 18:00.


Как можем да платим за паркирането:


 • С талон, закупен от контрольор, от кабини на “ЦГМ” ЕАД за продажба на билети и абонаментни карти или от търговски обекти;
 • Със SMS на кратък номер 1302 за “Синя зона”;
 • Със SMS на кратък номер 1303 за “Зелена зона”;
 • С винетен стикер за локално платено паркиране за живеещите в зоните за почасово платено паркиране;
 • Със служебен абонамент;


Обръщаме внимание на тези две опции:

 • Със съобщение към чатбот “Център за градска мобилност” чрез Viber;
 • С мобилното приложение “Urbo”.


Какво е мобилното приложение за паркиране “Urbo”?


“Urbo” позволява лесна паркинг резервация в платените паркинг зони - синя и зелена - в София. То функционира и в още осем града в страната: Банско, Бургас, Пазарджик, Св. св. Константин и Елена, Силистра, Сливен, Слънчев бряг, Стара Загора.


За първи път в България приложението позволява плащане с банкова карта без допълнителни такси. Плащането с кратко текстово съобщение (СМС) през мобилен телефон начислява такса според Вашия тарифен план. Потребителите на приложението могат да платят до четири часа и ще бъдат уведомени, когато оставащото им време е към края си. “Urbo” маркира и мястото, на което сте паркирали автомобила си, за да го намерите по-лесно.

Снимки от приложението инсталирано на телефон - стъпките от свалянето, до отварянето, до регистрацията през мобилен телефон.
Как изглежда приложението на мобилно устройство (iOS) и стъпките на регистрация. Източник: София Нагледно.


“Urbo Parking” е софтуерна компания, със седалище в София, чиято основна дейност е фокусирана върху предлагането на технологични решения за мобилни разплащания, свързани с транспорт и паркиране в градска среда.


Приложението има няколко полезни функционалности:

 • Автоматична проверка на местоположението - индикира зоната и таксата в нея;
 • URBONIZER функция - предоставя карта на града и зоните за паркиране;
 • Възможност за управление на множество автомобили от един профил;
 • Възможност за зареждане на ваучери на служители (за бизнес клиенти и корпоративни служители);
 • Месечни фактури при поискване.

Припомняме, че на територията на Столична община електромобилите паркират безплатно, като правото им за това се установява със специален стикер.