Нагледно: Мобилното приложение Sofia Coin с награди за алтернативни начини на придвижване.

Скрийншоти от приложението на iOS устройство.

Защо това е важно: Мобилното приложение Sofia Coin вече е достъпно за жителите на столицата. То е разработено по проект “ИНОЕЪР” с участието на Столична община (СО) и Асоциация за развитие на София. Използването на приложението насърчава действия за по-чист въздух, по-активен начин на живот и дава достъп до награди. Sofia Coin работи като следи местоположението на потребителя и алтернативните начини на придвижване, които се използват. Приложението записва времетраенето, скоростта и разстоянието на маршрута, който изминавате. Има две опции - разходка и каране. Карането предлага три варианта - с велосипед, електрически скутер или електрическо колело. След като завършите маршрута си, приложението показва екран, който Ви благодари за използването на алтернативни начини на движение и изписва количеството въглероден диоксид, азотен диоксид и фини прахови частици PM2 и PM10, които сте спестили.

Наградите

Поощрителните награди зависят от изминатите километри. Компаниите Eventim, A1, E-bike Rental, Hobo и Brum се включват, предоставяйки част от тях: билети за концерт, таблет Lenovo, половин ден безплатен наем на електрически велосипед, 10 лева кредит за електрически скутери Hobo, безплатно каране на електрически скутер от Brum. Център за градска мобилност (ЦГМ) се включват с ръкавици и шлем за колоездене, а Асоциация за развитие на София с награда изненада при 150 км, изминати пеша.

Освен индивидуалните награди, на всеки четири месеца публично ще бъдат обявявани най-често използваните пешеходни и веломаршрути. Трасетата ще бъдат включени в инвестиционната програма на СО, за да се гарантира доброто им състояние и удобните за потребителя връзки, посочват от общината. 

“Отдавна имахме нужда от възможност като Sofia Coin, така че движението на велосипедистите да бъде надеждно отразено от общината. Карайте и отчитайте километрите, изминати с колело в града - участието означава много за бъдещото развитие на реалните ни нужди за активно придвижване”, казва Радостина Петрова от сдружение “Велоеволюция”.

Можете да изтеглите приложението Sofia Coin за Android от тук или за iOS от тук.

Скрийншоти от приложението на iOS устройство.

Какво представлява проектът “ИНОЕЪР”?

“ИНОЕЪР” е първият български проект, финансиран от инициативата “Иновативни дейности за градски развитие” (Urban Innovative Actions) на Европейския съюз (ЕС), която дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. “ИНОЕЪР” ще приложи експериментално мерки в тематичната област “качеството на въздуха” и по-специално “иновативни решения за мобилност и зелено придвижване”. Проектът ще тества в реална среда нови за България и Европа транспортни услуги и пилотни решения в кварталите “Манастирски ливади” и “Бъкстон”, с които да даде на гражданите алтернативи за придвижване, да намали трафика от автомобили и да подобри качеството на въздуха. Проектът се насочва към ключови сегменти от населението, за да насърчи културна и поведенческа промяна към по-зелени и щадящи околната среда начини на придвижване.

“ИНОЕЪР” предлага набор от инструменти, които ще намалят придвижването на единични превозни средства и ще подобрят качеството на въздуха в града. След завършване на проекта, градът би трябвало да разполага с набор от координирани инструменти за политика, включително:

  • Зелен обществен транспорт при поискване, формиран от платформа с машинно обучение и усъвършенствани аналитични възможности и мини електрически автобуси;
  • Модел за такса задръстване;
  • Геопространствени градски зони с ниски емисии, предотвратяващи навлизането на превозни средства в центъра на града и определени зони в замърсени дни;
  • Зелени коридори за активен транспорт.