Нагледно: Андрей Живков е поискал отстраняването на ръководството на “Булгартрансгаз” ЕАД.

Снимка на строеж при полагане на тръби за газопровод. Вижда се разкопана земя, част от тръбата, оранжев багер и жълт трактор. На заден фон се вижда небето и зелени треви на хоризонта.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: Служебният министър на енергетиката е поискал от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да освободи ръководството на “Булгартрансгаз” ЕАД.


Причината за това е докладът, в който Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), посочва редица нарушения от страна на дружеството. “Дневник” съобщи, че при изпълнението на проекта “Балкански поток”, “Булгартрансгаз” ЕАД не е поискало предварително одобрение от КЕВР за сключването на договори за изпълнение на строителни дейности и за сключване на договори за банкови заеми, с които са платени строителните дейности. От КЕВР споделят, че това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката.


След сключените договори задълженията на “Булгартрансгаз” ЕАД се повишават от 4 млн. лева в началото на 2019 г. до 2.6 млрд. лв към днешна дата. Би трябвало всички тези договори да бъдат предварително одобрени от КЕВР, но дружеството не е уведомило комисията за тях. 


Проверката на КЕВР потвърждава, че проектът “Балкански поток” оказва негативно влияние върху финансовото състояние на “Булгартрансгаз” ЕАД и води до свръхзадлъжнялост. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката, че управлението на газовия оператор е неефективно. Това става ясно от официалното съобщение на министерството.


“Капитал” съобщават, че в проверката на КЕВР е описана позицията на дружеството и то не приема направените от КЕВР изводи и констатации. Въпреки тази позиция, “Булгартрансгаз” ЕАД е възложило допълнителни проверки на база заключенията на КЕВР.

Таблица, която изобразява йерархията на енергийните дружества у нас, като най-отгоре са Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг.
Таблица на йерархията на енергийните дружества в страната. Източник: БЕХ.


От материала става ясно, че санкции не са предвидени и не се споменават в доклада. Решение по темата може да вземе ресорното министерство. Предвид наближаващите избори и служебното правителство, Министерството на енергетиката трябва да действа бързо. “В противен случай рисковете от това проверката да потъне в архива на министерството е голям.”