Нагледно: “Никой не знае всичко, но всеки знае нещо” - платформата My Education Club (MEC).

Илюстрации: MEC.

Защо това е важно: MEC е общност, в която споделянето на знания и умения може да бъде забавление, а може да донесе и много нови контакти и приятелства. Какво е MEC? Когато имате проблем или нужда от съвет обикновено се обаждате на приятел. Чрез платформата можете да създадете нови контакти и/или приятелства на базата на техните знания и умения. Най-общо казано MEC предоставя съвети и решения на проблеми от различно естество. Как работи? Всеки потребител трябва да се регистрира на сайта на платформата. Описвате какви знания и умения имате. Посочвате какво искате да научите. Тогава пишете искане за съвет и чрез специален процес, който намира подходящите хора, намирате приятел, който притежава знанията, които търсите. Например, знаете английски, а искате да научите китайски. Искате да получите правна помощ, а в замяна можете да направите дизайн на лого. Платформата свързва хора с хора, които са готови да помогнат. Потребителите могат и да поставят рейтинг на базата на преживяването си.

Според екипа на MEC, хората учат най-добре един от друг, а платформата предоставя точно тази възможност. 

Платформата е напълно безплатна за всички. След регистрация и с помощта на системата от филтри, можете да намерите човека, с когото да обмените опит. Вие решавате как точно да се случи следващата стъпка от процеса. След като платформата свърже двама потребители, по-нататъшната комуникация може да се осъществява по различни канали - Skype, Google Hangouts, Viber, дори на живо.

В интервю за Българската стартъп асоциация (BESCO), Калоян Кирилов, един от основателите на платформата, казва, че идеята се е зародила в следствие на работата на екипа по друг проект - daskal.eu. Той е помогнал на Кирилов да осъзнае, че не технологията, а начинът на учене може да промени образованието.

MEC e със седалище в София. Следващите цели пред екипа са да развият проекта до голяма социална платформа. Относно стартирането на бизнес в България, Кирилов казва: “България не е кой-знае колко по-различен пазар от останалите държави в ЕС, а тук си познаваме пазара. Затова почнете оттук. Ако не успеете е много вероятно да не успеете и навън”.