Нагледно: Нов дизайн, иновативни мебели и облекчения за авиокомпаниите на Летище София.

Снимка на летище София отвън, диспечерската кула, пистите и основната сграда. Отгоре се вижда небето.
Снимка: Летище София.

Защо това е важно: Летище София съобщи, че обликът на зоната за заминаващи от Терминал 2 е изцяло обновена. Инсталирана е иновативна мебелна система. Отделните модули позволяват разместване, а интегрираните в тях зарядни станции са съвместими с различните електронни устройства.

Предстои и изцяло обновяване и разширяване на търговските площи, които ще предлагат разнообразие от продукти, споделят от летището.

Снимка на мебели от зоната за чакащи на Летище София. Хора седят и гледат в телефоните си и ги зареждат.
Снимка: Летище София.

В началото на септември, “Соф Кънект”, която стопанисва Летище София, се обяви против увеличаването на летищните такси през 2022 г. Предложението на оператора на софийското летище е да се запазят нивата на летищните такси в подкрепа на авиоиндустрията. Така Летище София ще остане с най-ниските летищни такси в Източна Европа и едни от най-ниските в Европа.

“Водени от идеята за стимулиране на трафика и изграждане на стратегически партньорства с нашите клиенти, планираме да въведем различни насърчителни отстъпки, които ще дадат повече възможности на пътуващите и ще допринесат за икономическото развитие на региона”, каза Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на “Соф Кънект”.

Предвиждат се и отстъпки за авиокомпаниите. Операторът съобщи, че всички авиокомпании, които през 2022 г. достигнат поне 70% от броя на полетите, реализирани през 2019 г., ще имат право на отстъпка от таксата за кацане. Най-високата отстъпката - 15% - ще бъде за тези, които достигнат или надхвърлят 90% от самолетния си трафик през 2019 г. Другите стимули, предложени от компанията, включват 99% по-малко от таксата за кацане за междуконтиненталните полети; отстъпка от таксите за паркиране за базирани превозвачи; отстъпки от пътническите такси за трансферни пътници.