Нагледно: Нов механизъм “Община без корупция” ще привлича инвеститори.

Снимка на Кирил Петков на трибуната на пресцентъра в Министерството на икономиката по време на пресконференция.
Снимка: Министерство на икономиката.

Защо това е важно: В началото на септември служебният министър на икономиката, Кирил Петков, съобщи, че се стартира механизъм, чрез който общините в страната ще могат да се сертифицират с най-добрите практики, които да изчистят корупцията. Съвместната инициатива бе представена с Transparency International - Асоциация “Прозрачност без граници”.

Инициативата ще предостави възможност на общините да се сертифицират като такива с нулева корупция. Това ще помогне за привличане на инвеститори, които ще могат да алармират при рискове от корупционни схеми. Асоциацията ще бъде гарант като допълнителна контактна точка, към която бизнесите ще могат да се обърнат при възникване на проблем, за да бъде създадено спокойствие у инвеститорите.

“Всяка община има шанс да влезе в тази система и да започне да чисти корупцията”, каза Петков и обясни, че ако се премахне този риск от страната ни, инвестициите ще бъдат огромни. “Трябва да обърнем бранда корупция и да изчистим името на България”, допълни Петков.

От съобщението на Министерството на икономиката става ясно, че борбата с корупцията ще се случва на пазарния принцип на конкуренцията и всяка община има шанс да влезе в системата. Общините, които към този момента са изявили желание да се включат в програмата, са Видин, Бургас и Русе.

Когато има заявено намерение за инвестиция от чужд инвеститор, ще му бъдат представени общините, които са сертифицирани. 

Изпълнителният директор на “Прозрачност без граници” за България, Калин Славов, каза, че организацията има стандарти за управление на корупционния риск. Той изтъкна, че с този механизъм ще се постигне повече отчетност и прозрачност в общините. Асоциацията работи за местния индекс на почтеност от 2014 г. и смята, че това е позитивен подход за постигане на по-добър инвестиционен климат.

“Трябва да се стимулират добрите практики, за да излезе страната ни от дъното на класацията за корупция”, добави Славов.

Механизмът оценява правната рамка, усилията за повече отчетност и прозрачност, както и управлението на сигналите. Нормативната основа е изградена на база международни стандарти за оценка на корупционен риск.