Нагледно: Още три незаконни сгради на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Панорамна гледка на яз. "Искър" - виждат се водите на язовира, планини и бяла моторна лодка.
Панорамна гледка на яз. "Искър"; снимка: WikiMedia Commons; Melqkov https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panoram_view_of_Iskar_Reservoir.jpg

Защо това е важно: Изпълнителната агенция по горите е извършила проверка в ловното стопанство, с която е установила още три незаконни постройки. Александър Дунчев, директор на агенцията, обяви резултата от проверката в предаването “Алтернативата”. 


“Вчера [28 юни] са открити още три сгради, за които липсват всякакви документи. Това са чисто нова голяма стопанска сграда с площ над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 прасета, както и още няколко прилежащи постройки", каза Дунчев. Пълното интервю можете да гледате тук.


От материал на “Mediapool” става ясно, че договорът за стопанисване на ловното стопанство с компанията "Био майнинг" е изряден.


"Може би един от най-изрядните договори и най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча, по отношение на инвестицията в биотехнически съоръжения за подобряване популацията на дивеча, но по отношение на своеволията, като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони", каза Дунчев.


Как започна всичко: На 17 юни, от Столична община съобщиха, че главният архитект, Здравко Здравков, е издал заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местност Авала, яз. „Искър", на територията на ловното стопанство. Съгласно направените констативни актове и проверки, сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

Оранжев багер, който копае в гората. Навсякъде има зеленина.
Снимката е илюстративна.


Според информацията на общината, сградата е изградена от стоманобетонни колони, греди и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м. Теренът е предоставен за управление на “Югозападно държавно предприятие”, част от което е ловно стопанство „Искър“. 


Строежът е извършен от фирма „Био Майнинг“ АД, съгласно договор за съвместна дейност. След бърза справка в търговския регистър става ясно, че управител на “Био Майнинг” АД е Здравко Стоилов Андреев. Членовете на съвета на директорите на компанията са г-н Андреев, Екатерина Методиева Дудова и Красимира Крумова Лекова. 


Възраженията на ловното стопанство и фирмата строител не представляват  доказателства за законност на строежа и не са уважени. Съгласно заповедта на главния архитект, фирма “Био майнинг” АД трябва да премахне незаконния строеж в с. Долни Пасарел, местност Авала, яз. “Искър”. Срокът за доброволно премахване на сградата е 60 дни след влизане в сила на заповедта, като собственикът е длъжен да внесе в столичен район „Панчарево“ план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение, незаконният строеж ще бъде премахнат принудително.