Нагледно: Paradise Center организира кампания за рециклиране на текстил за зелена Коледа.

Постер за кампанията - червен фон, зелена елха вдясно, вляво с бели букви пише да направим коледа отново зелена от 27 ноември до 12 декември.
Постер за кампанията. Източник: Paradise Center.

Защо това е важно: В периода 27 ноември - 12 декември, всеки желаещ ще има възможност да получи живо коледно дърво. За целта трябва да се включи в кампанията на търговски център Paradise и да занесе минимум 5 кг текстил във фоайето на VIP входа на търговския център (откъм бул. “Тодор Каблешков”). Коледното дръвче е в саксия и се получава на момента. Пунктът за събиране на текстил ще работи всеки ден от 12:00 до 20:00 часа, посочват организаторите. Търговският център си партнира с компанията за събиране и оползотворяване на текстил - Texcycle. С нейна помощ събраният текстил ще бъде рециклиран.

Всеки ще има възможност да избере дали да задържи коледното дърво след празниците, като за целта трябва да го засади на подходящо място. Другата опция е да бъде върнато в специален коледен парк, в който ще бъдат положени нужните грижи, за да се запази до следващата година, когато отново ще бъде изложено. Височината на елхите е около 100 - 120 см. 

От търговския център казват, че с кампанията “Да направим Коледа отново зелена” искат да насочат вниманието към събирането и рециклирането на текстил, като същевременно предложат природосъобразно решение за осигуряването на коледно дръвче за празниците.

Относно избора на текстил като суровина за рециклиране, от Paradise посочват, че синтетичните фибри не се разграждат, а гниенето на естествените отнема много време и е свързано с отделяне на вредни газове. Кампанията цели да намали количеството текстил по сметищата и да намали вредното въздействие върху околната среда.

Инициативата е част от проекта на търговския център за зелен градски живот “Кислород”. В рамките на проекта се организират кампании, насочени към природосъобразния начин на живот и опазването на околната среда.