Нагледно: Предлагат се промени в “зелена зона” и “синя зона” в София.

графика с промени в броя на паркоместата в синя и зелена зона.
Предложения за промяна в Наредбата за организация на движението.

Защо това е важно: Българското национално радио (БНР) съобщи, че по думите на заместник-председателя на транспортната комисия в Столичен общински съвет (СОС), Зафир Зарков, предложените промени ще се обсъдят през септември. Измененията в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община (СО) предвиждат да се премахне безплатният “Служебен абонамент” в зоните, да се създадат места за товаро-разтоварни дейности, да се увеличи работното време на “синя зона” и да бъде разширена “зелена зона” в квартал “Зона Б-19”.

Зарков коментира предложението за БГНЕС: “Предлагаме в режим “Служебен абонамент” да отпаднат безплатните места за институциите – държавни, общински, всички останали”. Който желае да ползва такова паркомясто, ще кандидатства и ще плаща за него. Паркоместата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово паркиране и в зоните за ограничен достъп на моторни превозни средства (МПС) ще бъдат достъпни за интервали до 30 минути.

“За живущите ще е безплатно, за бизнеса е на цената на съответната зона, в която се намира мястото. Тъй като говорим за 30 мин., това означава 1 лв. в “синя зона” и 0.50 лв. в “зелена зона”, каза Зарков.

Ще бъде предложено и погранични зони, които попадат в “зелена зона”, да преминат към “синя”, за да се подобри редът на движение и паркиране. Разширяване на броя на местата в “зелена зона” в квартал “Зона Б-19” също ще бъде обсъдено, както и удължаването на работното време на “синя зона” от понеделник до събота до 20:00 ч. В момента, в работни дни, “синя зона” е активна до 19:30 ч., а в събота до 18:00 ч.

Местата в “синя зона” в София са около 5 000, но ще стигнат 13 000, ако промените бъдат гласувани. Mediapool съобщават, че очакваните промени в “зелена зона” са местата да намалеят от 28 000 до 21 000. Приходите от двете зони в София се очаква да бъдат около 6 млн. лв., по думите на Румяна Милова, експерт от дирекция “Паркиране и мобилност” към Център за градска мобилност (ЦГМ).

Зарков заяви, че 30% от приходите от паркиране в зоните ще се използват за поддържане на инфраструктурата, изграждане на паркоместа и подобряване на средата. Останалите средства ще се използват за поддръжка и транспорт в столицата.

Карта на София с предложение за разширение на синя и зелена зона.
Източник: Столична община.

В предложението към СОС, групата общински съветници добавят и въвеждане на забрани за влизане на МПС в конкретни участъци в София в определени времеви интервали. Ето кои са те:

- ул. “Пиротска” в участъка между бул. “Княгиня Мария Луиза” и бул. “Ст. Стамболов” - от 09:00 до 21:00 часа;

- бул. “Ст. Стамболов” в участъка между ул. “Екзарх Йосиф” и бул. “Сливница” (Женския пазар) - от 09:00 до 19:00 часа;

- ул. “Екзарх Йосиф” в участъка между ул. “Г. С. Раковски” и ул. “Г. Бенковски” - денонощно;

- в зоната около Народен театър “Иван Вазов” - денонощно;

- ул. “Граф Игнатиев” между бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. “Алабин” - денонощно.

- бул. “Витоша” от бул. “П. Евтимий” до бул. “Ал. Стамболийски” - денонощно.

- ул. “Георг Вашингтон” от ул. “Трапезица” до ул. “Пиротска” - денонощно

- ул. “Съборна” от пл. “Света Неделя” до ул. “Цар Калоян” – денонощно.

- ул. “Съборна” от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I” – денонощно.