Нагледно: Първият робот за автономна дезинфекция в болница в София е в лечебно заведение “Проф. Ив. Киров”.

Снимка на дезинфекциращите раоботи в хале.
Снимка: СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров".

Защо това е важно: Днес, 19 август, в столичната болница “Проф. Ив. Киров” бе представен първият робот за автономна дезинфекция в болница в София. Роботът е доставен по линия на общата поръчка на Европейската комисия (ЕК) за различни болници в Европейския съюз (ЕС). Болницата в столицата е втората в страната, след УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, която получава такъв робот. Производител е датската фирма UVD Robots.

Роботите могат да дезинфекцират стандартна болнична стая за 15 минути с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19, те унищожават и други патогени, като по този начин предотвратяват вътреболнични инфекции. В рамките на един заряден цикъл машината може да дезинфекцира над 18 помещения. Процесът се извършва изцяло без човешка намеса.

От официалното съобщение става ясно, че на събитието са присъствали ръководството на болницата, административният заместник на Посланика на Кралство Дания, Вася Иванова, представители на Министерството на здравеопазването, както и на фирмата, която е ексклузивен дистрибутор на роботите за България.

През 2020 г., датската фирма UVD Robots печели търга на ЕК за спешна поръчка за дезинфекциращи устройства.