Нагледно: Регионалният кръг на световното за стартъп компании е тук.

Корица на събитието - оранжев фон с човек в гръб в дясната част, в средата е логото на световотно по стартъп, което е като лавров венец направен от флаговете на държавите, които участват, а под него пише Пегас тек капиталов фонд, който е организатор и пише, че е най-голямото състезание за стартъп компании по света с награда от 1 милион долара.
Корица на събитието. Източник: официалният сайт на фондацията.

Защо това е важно: StartUP World Cup България е част от световния тур и играе ролята на квалификационен кръг за StartUP World Cup (световно първенство за стартъп компании), което се провежда ежегодно в Сан Франциско, САЩ.


Участват над 40 държави. Всяка от тях класира и изпраща един финалист на основното състезание в Силициевата долина, което е с награда от един милион долара.


Организатор в България е фондацията “Digital 4 Bulgaria”. Тя има за цел да популяризира дигиталните технологии и развитието на дигиталния бранш в България. Мисията на първенството и “Digital 4 Bulgaria” е да подпомагат развитието и растежа на иновационните и технологични екосистеми от различни региони по целия свят.


Тази година журито, което ще оценява българските проекти в регионалния кръг, е в състав: 

  • Божидар Нейчев - партньор в “PricewaterhouseCoopers” (PwC);
  • Златолина Мукова - партньор и финансов директор в “NEVEQ”;
  • Тодор Брешков - партньор в “LAUNCHub Ventures”;
  • Момчил Василев - директор в “Endeavor Bulgaria”;
  • Кимбърли Кинг - главен изпълнителен директор в “HumanTec Labs”.
Журито на регионалния кръг в България. Отляво надясно по редове: Божидар Нейчев и Златолина Мукова, Тодор Брешков и Момчил Василев, Кимбърли Кинг.
Журито на регионалния кръг в България. Отляво надясно по редове: Божидар Нейчев и Златолина Мукова, Тодор Брешков и Момчил Василев, Кимбърли Кинг. Източник: официалният сайт на фондацията.


На финалите на състезанието през 2020 година са участвали известни имена от световната бизнес сцена като Стив Возняк - “Apple”, Марк Рандълф - “Netflix”, Рийд Хофман - “LinkedIn”, Джон Чеймбърс “Cisco” и още много популярни личности, които можете да видите на официалният сайт на StartUp World Cup.


България ще посочи своя финалист на 8 октомври 2021 в Пловдив. Фондация “Digital 4 Bulgaria” канят всички, които искат да участват, да бъдат гости или партньори на събитието, да се включат.

Снимка на победителите в регионалния кръг в България за изданието на световното състезание за 2020 г. На видео стена зад тях се вижда логото на състезанието, а на сцената са трима мъже и една жъна, които държат купата.
Снимка на победителите в регионалния кръг в България за изданието на световното състезание за 2020 г. Източник: официалният сайт на фондацията.


Подаването на кандидатурата е безплатно и можете да го направите тук.


Правилата ще намерите тук.