Нагледно: Съдбата на къпалня “Мария Луиза” продължава да е неясна.

Снимка на стар и изоставен басейн. Вижда се ръждясалата дръжка и стълбица за слизане в басейна, на заден план се вижда празния басейн и стари и мръсни плочки.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: За шестнадесета поредна година къпалня “Мария Луиза”, която се намира в най-големия столичен парк “Борисова градина”, ще остане затворена. Колегите от “Капитал” съобщават, че столицата чака новия подробен устройствен план (ПУП) за парка. 


Къпалнята е отворена за пръв път през далечната 1939 г. Тя разполага с един спортен, четири по-малки басейна, съблекални и съоръжения, които са разположени на площ от 35 300 кв. м. “Mediapool” напомнят, че казусът с къпалнята е бил обсъждан преди местните избори през 2019 г. Кметът на София, Йорданка Фандъкова, е била атакувана от останалите кандидати заради бездействието по въпроса по време на предишните мандати. От материала става ясно, че Фандъкова е заявила, че къпалнята и Летния театър в столицата “са двата най-знакови обекта, които трябва и вече можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк “Възраждане” - първият от десетилетия нов парк”.


Миналата пролет на територията на къпалнята имаше инцидент. Две кучета, охраняващи имота, убиха домашно куче, което е попаднало зад решетките. 


От “Капитал” припомнят:


“Тогава председателят на общинският съвет Елен Герджиков обеща, че ще бъдат изпробвани три начина, с които къпалнята да бъде върната на общината, два от които зависят от Столичния общински съвет. Година по-късно няма място за особен оптимизъм.”

Пред “Капитал” Фандъкова е обещала, че къпалнята ще бъде възстановена в рамките на мандата.


Мажоритарният собственик на имота е дружество, свързано с Румен Гайтански - Вълка. Столичното дружество “Софийски имоти” притежава 41.96% от къпалнята. Дружеството отказва да преговаря със “Софийски имоти”, за да се намери решение на проблема. Възможните решения, според предложенията на Герджикова, са три:


  • Столичният общински съвет (СОС) да използва дела на “Софийски имоти” и да преговаря за откупуване на дела на мажоритарния собственик, като след това ще може да започне обновяването на къпалнята;
  • Възмездно отчуждаване чрез съдебна процедура, при която да се докаже обществена полза;
  • Мажоритарният собственик - дружеството, свързано с Гайтански - да възстанови къпалнята с ремонт без допълнително застрояване.


Карта на София - център, на която се вижда местоположението на басейн Мария Луиза
Източник: Google Maps.

Колегите от “Капитал” съобщават, че единственият шанс в момента е ПУП-ът на парк “Борисова градина”. Герджиков е заявил: 


“Избрахме и подложихме на обсъждане проекта на проф. Атанас Ковачев, който е най-консервативен по отношение намесите в парка. В него няма място за "Капитолия", "Веселото село" и други несвойствени обекти. Именно чрез ПУП ще се гарантира, че на мястото на къпалнята "Мария Луиза" не може да има друго и тя ще остане такава и в същите обеми”.


Второто обсъждане на плана се очаква през есента. То ще се проведе в столичните райони “Средец”, “Лозенец” и “Изгрев”.


Какво и кога ще се случи, за момента, остава неясно. Очаквайте още информация по темата дали и кога ще има работещ басейн в най-големия столичен парк.


И още: И от “Капитал”, и от “Mediapool” припомнят, че през цялото това време Румен Гайтански - Вълка е замесен в бизнес инициативи, свързани със Столична община. Относно фирмата собственик на къпалнята “Капитал” пишат следното:


“През последните 12 години в съвета на директорите на акционерното дружество са били все хора, свързани с известния бизнесмен, който очевидно го контролира (както и сметоизвозването на почти цяла София и други градове).”


А от “Mediapool” припомнят:


“В същото време Вълка продължава да върти бизнес с общината. Негови фирми, например, отговарят за сметоизвозването в няколко софийски района, независимо че през 2007 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов обяви за свое най-голямо постижение изгонването на Вълка от бизнеса с почистването на столицата.”