Нагледно: Сдружение на заведенията в България настоява за промени в плана за работа на заведенията.

Снимка на сайта на СЗБ - виждате се хора в клуб на заден план и в тъмни цветове, на преден в бяло пише хаштаг свобода за бизнеса и отдолу е логото на сдружението.
Скрийншот на сайта на СЗБ.

Защо това е важно: Емил Коларов, председател на Сдружението на заведения в България (СЗБ), каза в ефира на радио “София”, че няма зона, в която заведенията да функционират пълноценно. От бранша искат промени в предвидените ограничения, за да могат да работят нормално и да не фалират, както и финансови компенсации.

“По така разписания план ние нямаме зона, в която да можем да работим на 100%, защото в т. нар. “зелена зона” започваме да работим на -50% ограничение. За нас това е недопустимо. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се променят зоните. В “зелена зона” да можем да работим на 100%, в “оранжевата” на 70%, в “червената” на 50%”, каза Коларов.

На 25 август, СЗБ публикуваха официално писмо до служебния министър на здравеопазването, Стойчо Кацаров. В него СЗБ и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) изразяват несъгласието си със заповедта на Кацаров от 19 август. Двете организации настояват за корекции и отправят свои предложения към министъра. Едно от тях е насочено към осигуряване на работен процес със 100% капацитет. Част от предложението включва разделяне на заведенията на сектори с избор на места за ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал. Освен това те предлагат държавните органи, които извършват проверки, да имат достъп до обектите след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. Всички предложения можете да видите в пълния текст на писмото на линка по-горе.

Писмото завършва с предложение за промяна в данните от статистиката за заболеваемост, които СЗБ и БАЗ смятат, че биха били полезни за широката общественост. Те предлагат да се включи подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, дали вече са преболедували, брой ваксинирани/неваксинирани сред починалите и възрастова група. 

Към момента част от тези данни са налични на единния информационен портал, макар да не са ясно групирани. Например, възрастта на починалите с COVID-19 се оповестява. 

Очаквайте още по темата.