Нагледно: TEDxAUBG организира “Shaping Utopia” - една конференция за астрономия, предприемачество, изкуствен интелект и много други вълнуващи теми.

Илюстрация за събитието. Източник: TEDxAUBG

Защо това е важно: TEDxAUBG e студентски клуб към Американския университет в България. От 2012 година насам, група от мотивирани студенти организира ежегодна конференция под насоките на глобалната неправителствена организация TED (Technology, Entertainment, Design). TED е сдружение, коeто обединява хората около идеите, които си струва да бъдат споделени (Ideas Worth Spreading). Инициативата е започнала като четиридневна конференция в Калифорния преди 30 години, която събира лектори и съмишленици на сцената на TED и до днес. Те представят своите идеи и открития в широк спектър от теми, някои от които са образование, иновации и технологии. 

Целта на TEDxAUBG е да допринесе към културата и идеите както на общността в Американския университет, така и на всеки заинтересован от новости в различни области. Екип от около 30 души, разпределени в шест отдела (Лектори, Спонсори, Логистика, Дизайн, Връзки с обществеността и IT), работят заедно по организирането на професионална конференция.

На 9 април тази година, клубът ще организира своята юбилейна десета конференция, носеща името “Shaping Utopia.” Организаторите отново ще имат възможността да посрещнат забележителни лектори в Благоевград и да организират конференция, която ще се проведе изцяло присъствено в театър  „Д-р Карл Джераси“ в Американския университет. Идвайки от България, Албания, Германия, Великобритания, Дания и Украйна, лекторите ще изнесат речи на различни теми, сред които астрономия, изкуствен интелект, кулинария, спорт, предприемачество и много други. Мисията на клуба е да докоснат и вдъхновят колкото се може повече хора чрез личностите, които са поканили, и техните идеи.

Част от тазгодишните лектори включват Ива Гумнишка (социален предприемач и основател на Humans in the Loop), Далина Бузи (създател на списанието Anabel - най-влиятелният уебсайт за женска мода в Албания, както и създател и продуцент на сериала $NOB), Джей Ричърдс (предприемач, съосновател и главен изпълнителен директор на Imagen Insights) и други. 

За повече информация около презентаторите на TEDxAUBG и формата на тазгодишната конференция можете да се свържете с клуба по имейл.

Лого на клуба. Източник: TEDxAUBG