Нагледно: Сливи за смет / Отстъпка за сладкиши срещу стари телефони.

Бял фон, логото на сладкарницата и организацията за рециклиране, пише -5% в средата, вляво има сладкиши, вдясно стари телефони.
Илюстрация: Collect4Life.

Защо това е важно: Организацията Collect4Life е екип от младежи, които рециклират стари телефони, за да ги превърнат в дървета. Сладколюбница Mariya’s е софийски малък бизнес за здравословни сладкиши с мисъл за природата. Какво е общото между двете? Възможностите, които предлагат, за опазване на околната среда.

Сладколюбница Mariya’s

Тази събота и неделя, 2 и 3 октомври, можете да посетите Сладколюбница Mariya’s и да се включите в събитието “Сливи за смет”. Ако занесете своя ненужен стар телефон, ще получите 5% отстъпка от всички сладкиши на витрината. Сладкарницата е с концепция за нулев отпадък. Можете да занесете своя кутия и да отнесете парче торта в нея, както и да купите кафе в собствена чаша за многократна употреба. И в двата случая ще получите 5% отстъпка. Можете да се възползвате и от инициативата “Кутия под наем”. Ако не носите своя кутия, взимате такава с депозит от сладкарницата, а когато върнете кутията, получавате и своя депозит обратно.

Ще откриете Сладколюбница Mariya’s в столичния квартал “Редута”, на ул. “Велчо Атансов” 46.

Google Maps карта на сладкарницата.
Източник: Google Maps.

Collect4Life

Младежите, които създават Collect4Life, споделят, че проектът съществува благодарение на Детска лидерска академия. По време на участието им в академията, те получават задача за групов проект, който да помогне на обществото. След над 30 идеи, проби и грешки, екипът (тогава в девети клас в училище) решава да събират само телефони. Те получават подкрепа и съвети от Боряна Георгиева и Николай Дойчев от PMI Bulgaria. Така се ражда Collect4Life - ученическа инициатива, чиято цел е да събира, рециклира и превръща старите и излишни телефони в дръвчета.

Екипът: Александър Наумов, Виктория Димитрова, Камен Стефанов, Кристиан Васиков и Павлина Миладинова са възпитаници на Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет в София, а Боян Цветанов е от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика (ПГТЕ) “Хенри Форд”.

Ако искате да се включите в инициативата, трябва да се свържете с Collect4Life. Можете да го направите чрез анкетата тук

Резултатите до момента са 51.8 кг събрани телефони (600 устройства), 20 поставени кутии и 175 засадени дървета. Карта с поставените кутии ще откриете тук.

Карта на локациите на кутиите за рециклиране в България.
Източник: Collect4Life Google Maps.

Партньори на младежката инициатива са Venera Music, Genius Sports, Global Net Solutions, Детска лидерска академия, Enco Vending, Ipsos, Ciela Norma и център за народни танци “Хороводец”.

“На мнение съм, че добрите инициативи трябва да се покрепят и разгласяват, особено когато на чело на всичко това стоят млади и нахъсани хора”, споделят от сладколюбница Mariya’s.