Нагледно: Служебният министър, Кирил Петков, не смята, че Българската банка за развитие (ББР) трябва да се приватизира.

Илюстрация на фона на залез и и мъж в костюм, който държи лаптоп, а на преден план са изведени графики, които символизират и показват икономически и бизнес статистики.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: Една от целите пред потенциален кабинет на ПП Има такъв народ (ИТН) е приватизацията на ББР. Това обяви в понеделник, 12 юли, Слави Трифонов по време на официално изявление. 


От “Mediapool” съобщават, че Петков се е изказал резервирано към този и други бъдещи проекти на ИТН.


ББР е собственост на държавата, не набира депозити и работи предимно с държавни гаранции. Припомняме за казуса около раздадените пари (около един милиард лева на осем компании) и смяната на ръководството на ББР.


Петков смята, че съществуването и правилното функциониране на ББР са плюс. 


“Обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. [на всеки кредит] и новият професионален мениджмънт да финансира малки иновативни компании”, допълва той.

Според Петков банката трябва и има реалната възможност да функционира по начина, по който е започнала да работи, след като промените на служебното правителство влязоха в сила. Той смята, че е важно страната да има такъв инструмент.


“Неслучайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имат една определена функция – малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат”, каза Петков.


По повод предложенията за постове в потенциален кабинет, които Трифонов посочи в изявлението си, Министерството на финансите публикува официално съобщение, в което се разкриват мотивите и позициите на колективния отказ на Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

Ето изявлението:

"Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство. [Става въпрос за Министерството на околната среда и водите].

Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата.

Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!"