Нагледно: София е на 165 място в класацията за най-скъпи градове за живот в света от 209 класирани локации.

Карта на света със сиви очертания на държавите на бял фон. Оцветени са топ 10 най-скъпи и най-евтините 10 града според класацията. В синьо са евтините, в оранжево скъпите. Държавите са очертани на картата, а от тях излизат стрелки, които водят до кутия с информация кой е градът и в коя държава е, както и стрелка, показваща покачил ли се е или е паднал в класацията. В средата се вижда България и кутията с информация за София изскача като анимация.
Топ 10 срещу последните 10 в класацията. Стрелките индикират дали е имало изкачване или падане в позициите. Анимация: София Нагледно.

Защо това е важно: Класацията е на компанията “Mercer”. Всеки може да получи достъп до подреждането, след като попълни формата за контакт на линка по-горе. Резултатите за 2021 г. показват най-скъпите и най-евтините градски локации за международни служители. 


В топ 10 на най-скъпите градове се нареждат: Ашхабад (Туркменистан), Хонг Конг, Бейрут (Ливан), Токио (Япония), Цюрих (Швейцария), Шанхай (Китай), Сингапур, Женева (Швейцария), Пекин (Китай) и Берн (Швейцария).

Числата:

Топ 10 най-скъпи градове в класацията - Ашхабад, Хонг Конг, Бейрут, Токио, Цюрих, Шанхай, Сингапур, Женева, Пекин и Берн.
Топ 10 локации в класацията. Източник: докладът на "Mercer".


София се нарежда на 165 място от 209 града в тазгодишната класация. Столицата се е изкачила с 15 позиции в сравнение с миналата година, когато е заемала 180 място.

Редове с позициите на градовете от доклада. София е на 165, градовете над нея са Кингстън, Варшава, Белград, Будапеща, Кито, Букурещ. Градовете под нея са Дар ес Салаам, Буенос Айрес, Сан Салвадор, Бенгалуру, Кампала, Баку и Истанул.
Позицията на София и градовете над и под столицата в класацията. Източник: докладът на "Mercer".


Ашхабад и Хонг Конг са разменили местата си от предходната година. Бейрут скача с 42 позиции нагоре - от 45 място през 2020 до номер три за 2021 г. Според класацията това се дължи на политическите вълнения в страната през последните години, тежката икономическа депресия и няколко кризи - най-голямата финансова криза, която страната е имала, COVID-19 и експлозията на пристанището в Бейрут през 2020.


Най-евтините места са градовете Бразилия, Тунис, Тбилиси (Грузия), Лусака (Замбия) и Бишкек (Киргизстан).


Класацията се формира след оценка на над 200 различни стоки и услуги. Критериите включват състоянието на местната валута, нивото на инфлация и стабилността на цените за настаняване. Категориите, към които спадат сравнените стоки и услуги са: жилища, транспорт, обществени услуги и сметки, храна, стоки за дома, услуги за дома, здравна грижа, дрехи и обувки, забавление и почивка, алкохол и тютюн.


За “Mercer”

Компанията има над 25 000 служители, които са базирани в 43 държави, а самата фирма оперира в над 130 държави по света. “Mercer” е част от “Marsh & McLennan” - една от водещите компании за оценка на риск и изготвяне на стратегии със 76 000 служители и годишен доход от 17 млрд. долара.