Нагледно: “Софийска вода” пусна в експлоатация нов метан резервоар за отпадъчните води на София.

Снимка на новия метан резервоар от птичи поглед; вдясно се виждат сгради на съоръжението на Софийска вода в село Кубратово.
Новият метан резервоар край с. Кубратово. Снимка: СО.

Защо това е важно: С пускането на новия резервоар “Софийска вода”, част от групата “Веолия”, увеличи с 25% капацитета за производство на зелена енергия при пречистването на отпадъчни води в столицата. Резервоарът е с обем 7000 куб. м, което се равнява на около три олимпийски басейна.

Съоръжението е край село Кубратово и е второто по енергийна ефективност сред общо около 2500 подобни съоръжения, оперирани от “Веолия”, каза регионалният директор на компанията за България, Франсоа Деберг. Целта на компанията е екологична трансформация.

“Софийска вода” разполага с пет метан резервоара и благодарение на тях успява да произведе повече от необходимата енергия за оперирането на пречиствателната станция за водата на София. По този начин станцията е енергийно независима. Спестяват се над 61 хил. тона СО2 емисии годишно, посочват от СО.

Инвестициите на дружеството до момента са около 6 млн. лв. По време на представянето на резервоара, днес, 29 октомври, заместник-кметът Дончо Барбалов каза: “Това е екологичен проект, защото метанът е един от най-агресивните парникови газове и в същото време възобновяем ресурс, които ние можем да използваме и за производство на електроенергия”.

Широк кадър от птичи поглед на съоръжението на СОфийска вода край село Кубратово.
Съоръжението край село Кубратово. Снимка: СО.