Нагледно: Споразумение за минимален корпоративен данък между 130 държави. 9 са гласували против.

Илюстрация: на заден фон се виждат мъж и жена, които мислят, пред тях е светъл и жълт градиент, пише данъци на английски и има малки илюстрации на символа на процент, долар, папка, акции, парламент, книга, хора, планетата.

Защо това е важно: В последния ден от преговорите по рамката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 130 държави, включително България, са приели предложение за въвеждане на минимален корпоративен данък от 15%.


От Българското национално радио (БНР) съобщават, че посредством споразумението ще се гарантира, че интернационалните компании ще плащат дела си към обществото, без значение къде са регистрирани или базирани. Става въпрос за корпоративни гиганти като Amazon, Apple, Google, Facebook и др.


Официалното решение е взето на 1 юли, а самото споразумение бе финализирано по време на среща на лидерите на Г-7 преди около месец.


Страните, които са приели предложението, съставят 90% от брутния вътрешен продукт (БВП) на света.


Всички страни от Г-20 са подкрепили споразумението. Според данни на ОИСР, само 9 страни не са приели споразумението. Общият брой членове на ОИСР е 139.


Страните, които не са се съгласили, са: Естония, Унгария, Ирландия, Кения, Нигерия, Барбадос, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсент и Гренадини.


“Капитал” съобщават, че сделката включва и рамка за премахване на данъците върху цифровите услуги. Това е насочено основно към големите американски технологични компании. Страните се съгласиха да се въведе нов данъчен план, който ще обвърже компаниите със страните, в които действително оперират, а не с тези, в които са регистрирани.


“След години интензивна работа и преговори, тази историческа сделка ще се погрижи за това мултинационалните компании да плащат честен дял данъци навсякъде,” каза главният секретар на ОИСР, Матиас Корман.


“Този пакет не елиминира конкуренцията за данъци, това не е целта, но поставя многостранно приети граници. [Споразумението] взима под внимание различните интереси на всички преговарящи, включително и на малките и развиващи се икономики. В интерес на всички е да постигнем финално споразумение между всички, както е предвидено да се случи по-късно през годината,” добави Корман.


Предвиждат се обсъждания на споразумението във всяка държава и по реална преценка новите правила биха могли да влязат в сила от 2023 г.


От материала на “Капитал” става ясно, че България подкрепя предложенията. В позицията на правителството са внесени и някои бележки по конкретни параметри на споразумението. Българското правителство смята, че международната данъчна структура трябва да взема под внимание икономическите, географските, демографските и геополитическите особеност на всяка страна. Освен това минималната ставка трябва да се прилага за международни корпорации, които имат над 750 млн. евро оборот и да не се прилага върху компании, които са базирани в страна членка с голям брой работници.


ГЕРБ обвини служебното правителство, че иска да вдигне корпоративните данъци. "Взето е еднолично решение, без обществено обсъждане, без тристранки, без оценка на ефекта на въздействие", обяви Тома Биков.


Това обаче не е вярно. Както посочихме по-горе, обсъждане ще има. От “Дневник” съобщават, че то е предвидено за октомври, а самото споразумение би влязло в сила от 2023 г.

Министерството на финансите (МФ) публикува позиция по темата. Служебният министър, Асен Василев, даде пример коя компания би била засегната в бъдеще от тези промени:

"Ако сте българска компания, това не се отнася за Вас, защото дори и да имате 750 млн. евро оборот, това зависи от чуждата държава, в която работите, а не от решението на България. Ако сте международна компания, която е под 750 млн. евро оборот и работите в България, това не се отнася за Вас. Ако сте международна компания, която е с над 25% от дейността в България, това също не се отнася за Вас".

Според финансовия министър, „евентуално в бъдещето“ означава, че това е процес, който ще се развива във времето, трябва да мине през решение на ЕК и директиви на ЕС, които да се приемат, и съответно те да бъдат въведени в законодателството на национално ниво. Засега това е израз на предварителната нагласа на държавите, които са обсъдили инициативата.

Василев изрази отново категоричната си позиция, която е застъпвал и в други свои публични изяви като финансов министър, че нашата страна трябва да остане с 10-процентен корпоративен данък. Според него, отново с условността в бъдеще време, след решение на ЕС новият данък би могъл да обхване само ограничен кръг мултинационални компании, опериращи у нас.


Пълния списък с държавите, които са подкрепили споразумението, може да намерите тук.