Нагледно: Световноизвестният неврорентгенолог, Ханс Хенкес, ще оперира двама български пациенти с доц. Станимир Сираков от УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Снимка на доктор Ханс Хенкес на светъл фон.
Снимка: Facebook страницата на Балканския ендоваскуларен конгрес.

Защо това е важно: Професор Ханс Хенкес ще оперира двама български пациенто заедно с началника на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, Станимир Сираков. Хенкес и Сираков ще извършат операциите на 9 септември, четвъртък, съобщи радио “София”.

Хенкес е директор в болница по неврорентгенология в Щутгарт и ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на Балканския ендоваскуларен конгрес. Той ще говори за ендоваскуларното лечение на големи руптурирали (спукали се) мозъчни аневризми на 11 септември, събота.

Хенкес идва в страната по покана на софийската болница “Св. Иван Рилски”. Той е номиниран от болницата за почетното звание “доктор хонорис кауза” на Медицинския университет - София. Номинацията е за приноса му в обучението и подкрепата на български специалисти.

Единиият пациент, който ще бъде опериран, е на 38 г. и е диагностициран с много сложна и комплексна аневризма на артерия вазиларис. Вторият пациент е жена на 62 г., отново с комплексна аневризма, съобщават от радиото. Сложното медицинско състояние и на двамата пациенти е можело да бъде лекувано само в чужбина, но с визитата на Хенкес за съвместната операция със Сираков, който е първият лекар на Балканите с европейска диплома по интервенционална неврорентгенология, пациентите ще могат да бъдат оперирани в страната.