Нагледно: Три опита по-късно новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) е факт.

илюстрация на облак от думи във формата на крушка, виждате се четири маркера встрани от крушката, а тя е направена от думи на английски - в средата и на фокус, както и най-големи, са думите малък бизнес; вдясно има човешка ръка; всичко е на бял фон.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: В края на миналия месец Ви разказахме, че вписването на новото ръководство на ББР бе блокирано от съда, заради обжалване от страна на вече бившето ръководство.


“Капитал” съобщиха, че новото ръководство най-накрая е било вписано успешно в Търговския регистър. Новите членове в надзорния съвет на банката са двама, а в управителния съвет - трима. 


След третия опит, срещу който нямаше подадени документи за оспорване и искания за спиране, ББР официално има ново ръководство.


Надзорен съвет


Новите кадри в надзорния съвет са  Валентин Михов и Васил Щонов. Съветът има петима членове. Колегите от “Капитал” съобщават, че в него все още са председателят Стамен Янев и бившите служители на Агенцията за приватизация, Велина Бурска и Митко Симеонов. Последните двама се смятат за близки до бившия икономическия министър, Емил Караниколов, който до 2017 г. е бил председател на агенцията и ги е назначил, след като банката е минала под негово управление.


Кирил Петков се опита да освободи Бурска и Симеонов, но те обжалваха решението му и затова продължават да са в надзорния съвет. Новите членове, с Янев начело, вече имат мнозинство, за да прокарват решения. Янев беше заместник-министър в последните месеци от управлението на ГЕРБ. Той запази поста си в банката, след като единствен се яви на публично изслушване по покана на Кирил Петков.


Управителен съвет


Управителният съвет на банката е съставен от шестима членове. В него са предишните трима изпълнителни директори: Николай Димитров, Панайот Филипов и Живко Тодоров. Новите три назначения са: Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев, които ще бъдат изпълнителни директори. Третият нов член е Крум Георгиев, чиято роля ще е председател на борда.


От материал на “Капитал” стана ясно, че заплатите на директорите в ББР са най-високите заплати в публичния сектор. През 2018 г., вече бившият главен изпълнителен директор на ББР, Стоян Мавродиев, е декларирал 434 547 лв. трудови доходи. Това прави около 36 хил. лв. месечно и според информацията в статията е повече от възнагражденията на президента, премиера и управителя на Българската народна банка (БНБ)... взети заедно.

*Средната заплата в страната за посочения период. Източник: Tradingeconomics.com и Национален статистически институт (НСИ).

*Средната заплата в Румъния за посочения период. 1000 румънски леи са 397.73 лева. През април 2021 г., средната заплата за Румъния е била 5804 леи, което е 2302.63 лв. Източник: Tradingeconomics.com и румънският национален статистически институт.


Министър Петков спомена заплати от порядъка на 60 хил. лв., които са получавани само в някои месеци и с включени бонуси. Според него това са недопустими заплати, които биха били адекватни единствено в частния сектор.