Нагледно: Веселин Величков, български учен, е част от екипа на SPARKLE - нова система от кодиращи алгоритми.

Илюстрация на IoT - ръка, сочеща към чип/процесор; вляво е извадка от сайта на Sparkle за естеството на алгоритмите и какво представляват.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: Веселин Величков е част от SPARKLE, заедно с още специалисти от университети в Германия, Люксембург и Франция. Екипът се занимава със създаването на алгоритми, чрез които се решават проблеми свързани с кодирането, идентифицирането и оторизацията на устройства, които са част от Интернет на нещата (Internet of Things - IOT). Това могат да бъдат ежедневни предмети, които се комбинират с връзка с интернет и дават различни аналитични възможности и услуги. В случая със SPARKLE става въпрос за устройства, които измерват показатели на физическа активност и здраве (smart гривни и др.), системи за безключов достъп, охранителни камери и други сензори, които са част от IоT.

Величков придобива магистърска степен от Техническия университет в София през 2002 г. със специалност “Телекомуникационно инженерство”. Той продължава образованието си и придобива докторска степен от Льовенски католически университет през 2012 г., след това е постдокторант в Люксембургския университет и в Технологическия университет Нанянг в Сингапур. През 2019 става лектор по теми, свързани със сигурност и поверителност, към катедрата по информатика в Единбургския университет.

След създаването си, SPARKLE преминава през външни анализи и за момента не са открити съществени слабости в алгоритмите, споделя Величков. Националният институт за стандарти и технологии в САЩ (NIST) разглежда SPARKLE и още девет други системи от алгоритми. Резултатите от финалния рунд ще бъдат оповестени през първото тримесечие на 2022 г.

Пълното и подробно интервю с Веселин Величков можете да прочетете на сайта на TheRecursive (на английски).