Нагледно: Втора проверка в бившата Държавна комисия по хазарта показа загуби на стойност 556 млн. лв.

Снимка на ротативка в казино, която показва как се нареждат три седмици за джакпот.
Снимката е илюстративна.

Защо това е важно: Министерството на финансите (МФ) съобщи, че втората проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила загуби в държавния бюджет на стойност 556 872 283 лв.


В доклада на АДФИ се посочва, че за периода 1 януари 2014 - 31 декември 2019 г. са установени по-малки плащания на такси от организаторите на хазартни игри. 


От МФ споделят, че направените констатации потвърждават нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващи се в това, че за поддържане на лиценз за организиране на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. 


В предишния доклад на АДФИ, от януари 2020 г., се посочва, че има липса на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която не е установила и приела общи правила и методология, за да се регламентират таксите за облагане на хазартните игри с данък.


ДКХ е понастоящем закрита. Втората проверка е свързана с такси, получени от хазартните оператори – “Ню Геймс” АД, “Национална лотария” АД, “Еврофутбол” ООД и “Евробет” ООД.

 

От съобщението става ясно, че докладът е предоставен на прокуратурата на Република България и става публичен с разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс.