Нагледно: “Зелени библиотеки” гостува в столичните паркове през август.

Илюстрация за събитието зелени библиотека в парковете на София - светъл фон със зелени листа и дървета на заден план, книга под тях и текст за информация.
Дизайн и илюстрация: Столична библиотека.

Защо това е важно: “Зелени библиотеки” е инициатива на Столична библиотека, която се провежда през летните месеци от 2015 година насам. Форматът на открито цели да привлече нови читатели и да развива интереса към книгите от най-ранна детска възраст, съобщават от “Аз чета”.

Тази събота, 7 август, ще намерите библиотеката в парк “Заимов”, а неделя, 8 август, в парк “Гео Милев”.

Подвижната библиотека разполага с 1500 тома класическа и съвременна литература. Всеки уикенд през оставащите от месец август ще намерите библиотеката в един от столичните паркове. 

Желаещите ще могат да заемат за вкъщи книги от библиобуса, а читателите, които нямат читателски карти в Столична библиотека, ще могат да си направят такава безплатно на място.

За първи път известни издателства като “ПАН”, “ФЮТ”, “ХЕРМЕС”, “ИНА”, “ЕРА”, “ИБИС”, “ЛАБИРИНТ” се включват в седмия сезон на кампанията и предоставят стотици екземпляри от най-новите си издания за посетителите на "Зелени библиотеки".

Освен да изберете интересна книга за четене в парка, ще можете да се срещнете с любими поети, от които може да получите тяхна нова стихосбирка с автограф и да се насладите на хубава музика на живо. Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри и програмиране с роботчета-пчели, да се забавляват с корейските популярни традиционни игри тухо и ют, разказват от Столична библиотека.

Илюстрация на парк с дървета, небе, планини и микробусче, хора четат книги и текст за локациите, дните и часовете на зелени библиотеки през август.
Дизайн и илюстрация: Столична библиотека.

Ето пълния списък на локациите през август. Ще намерите подвижните библиотеки в часовете между 10:00 и 14:00.

  • 7 август (събота) – парк "Заимов"
  • 8 август (неделя) – парк "Гео Милев"
  • 14 август (събота) – Южен парк
  • 15 август (неделя) – Зоопарк
  • 21 август (събота) – Градска градина
  • 22 август (неделя) – парк "Света троица"
  • 28 август (събота) – Западен парк
  • 29 август (неделя) – парк Витоша, пред хижа Алеко

Поетите: Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински и други.
Музикантите:
група „Гологан“, Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал) ,Венци Дреников (клавишни), Кирил Коев (китара), Маргарита Друмева (китара, вокал) и други.
Детската арт програма:
атракционен клуб “Найя” с клоунада и пантомима, Боби Мирчев с обичани детски песни, Таня Гигова - декориране и апликации, студенти от НАТФИЗ “Кръстю Сарафов”, фондация “Деца на България” - игри с мисловни карти и още.